fredag 18 juli 2014

Vinterpälsen kommer.. Branas färg..

Jahap, jag tror jag hann njuta av sommarpälsen i ca 3 veckor, den päls som är tunn korthårig och en häst som inte fäller.. Men nu har de satt fart med vinterpälsen, både Kjartan och Brana fäller som attan. Eftersom båda går med insekstäcken så blir det små bollar av päls under dem när jag tar av dem täckena - NEJ, de har INTE eksem men jag gillar att skydda mina hästar mot de elaka insekterna som bits..

Men pälsen var det. Jag hann knappt njuta av Branas kraftigt markerade ål, hennes tigerränder på frambenen, hennes söta markerade öron i brunt.. Jo, jag tror faktiskt hon är isabellblack och inte bara isabell. Jag ser dock ingen ål längs med hela mankammen men den kanske finns där, i ljusare format??

För kan vanliga färger ge zebraränder på benen och mörka kanter på öronen???

Taget från jordbruksverket sida: Identifiering av genen och mutationen för blackfärgen hos hästBlack är en hästfärg som är en viltfärg, det vill säga en färg som var vanlig hos vildhästar och hästens förfäder. Färgen förekommer hos hästar än i dag, till exempel så är alla fjordhästar blacka. Blacka hästar har en hårrem som är allt mellan ljust gul till mörkt gråsvart och har så gott som alltid en mörkare ål längs ryggen. Blacka hästar kan till exempel även ha smala zebraliknande ränder i pannan och på benen, mörka ansikten, mörk skuggning över skuldrorna eller vitt längst ut på öronspetsarna. Blackfärgen har en dominant nedärvning..........

Branas mamma är isabell.. Branas pappa är fux.. Hela Branas släkt till morfarsfar, mormorsmor, farfarsfar, farfarsmor är fuxar, nåja två bruna och en skäck på 3:e nivån (farfarsfar+farfarsmor).. Annars är resten mörkfux till rödfux. 

Jag läste lite på http://hastfarger.se/black/index.html
Black:
  • En blekning av täckhåren på huvud, hals, bål och övre delen av benen.
  • En mörk linje längs ryggraden, s.k. ål.
  • Horisontella mörka linjer på benen, s.k. zebraränder.
  • En mörk skuggning som bildar en mask över ansiktet och/eller mörka linjer som bildar mönster i ansiktet.
  • Skuggning över manken, eller en linje som korsar ålen vid manken och sträcker sig ned på bogarna.
  • "Fiskben" som utgår från ålen.
  • Mörk skuggning eller mörka fält på bogar och hals, s.k. vilttecken.
Alla hästar uppvisar inte alla kännetecken. Ålen är det vanligast förekommande draget, vilttecknen förmodligen det ovanligaste.

Det skulle vara kul att få hennes färg ombedömd.. För att just se om hon är isabell eller isabellblack.. För jag tror inte det finns så många isabellblackar här i Sverige..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar