onsdag 30 juli 2014

Nervösa hästar..

Det var ett par nervösa hästar i hagen när jag kom till stallet igår em. Jag hade beslutat att låta dem vara ute på dagen och vilken dum idé det var!! Brana sprang omkring och kunde inte få ro i kroppen pga alla flugor och bromsar som jagade henne. Svipa reagerade tvärtom och var paralyserad.. Kjartan tog det hela med ro men han har också ålderns kunskap om hur man gör - sticka ner huvudet i sanden, nästan..
Jo, våra hästar går täckta så mycket det går samt har flughuva men det räcker inte riktigt till när det är sådan massiv invasion av flugor och bromsar. Kjartan klarar av det mesta förutom bromsar men Brana verkar hata allt som har med insekter att göra.. Det blir dessutom fula sår på huvudet där flughuvan inte skyddar och sen har flugorna kalas i dessa sår... Så, det blev en snabb omvärdering och hästarna kom in igår em och fick pusta ut en stund, alla 3 somnade direkt i boxarna, nöjda och belåtna.

Våra hästar går i små hagar, då Brana inte får springa (hrmmmm) plus att vi har inte så många hagar att utnyttja på det här stället. Eller jo, vi har många hagar men vi har många hästar också som går i mindre flockar pga lite överdriven kärlek mellan dem eller överdrivet hat mellan varandra. Totalt tror jag vi har 7 hagar och vi använder i nuläget 4 av dem. En del bör vi inte använda pga torka och de stora hästarna behöver mycket bete (har jag förstått nu) och om våra hästar går i de hagar som behöver växa till sig så får de stora hästarna inget bete. Så våra 3 isisar pendlar mellan 2 hagar, en jättefin med träd och en lite mer paddock-liknande hage. Eftersom Kjartan går i egen hage med våra damer precis bredvid så delar vi upp en stor hage i 2 delar och det gör ju inte saken bättre.. Men, hagarna är perfekta för våra lättgödda pållar fast jag skulle föredra lite skugga/skjul/träd i en del hagar.. Nästa år ska jag köpa ett partytält och sätta in i hagen - måste vara såå mycket mysigare för hästarna.

Imorse fick de komma in.. Inte en gång till med hästar som tycker livet är hemskt i hagen.

Kjartan riggad för uteritt för några år sedan. Jo, han hatar som sagt broms och börjar bocka/stanna/kasta sig omkring om han hör dem.. Med täcke och huva är han supernöjd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar