tisdag 8 juli 2014

Olika tankar när det gäller täcke, foder..

Jag märker att det är ett storhäststall som vi står i.. För det är många olika åsikter från oss som har islandshästar. Det handlar inte så mycket om skilda åsikter men kunskapen är olika och då särskilt kunskapen om islandshästar.  Det är inga dumma frågor utan mer att de är nyfikna och kanske inte kan så mycket om islandshästar och hur vi sköter dem (vilket inte alls är ngn skillnad mot de stora) och kanske lite okunskap om just islandshästar. I nuläget är det många foderfrågor då de stora hästarna går på extremt mycket gräs men de går inte upp i vikt.. Våra går ju upp i vikt bara de ser på ett grässtrå.

För frågorna kan vara:
1. Har era hästar eksem eftersom de har täcke på sig nu på sommaren?  Svar: Nej, men vi vill skydda dem mot insekterna likadant som ni gör med era stora hästar (de flesta av de stora har täcken på sig)

2. Är det inte extremt varmt för era hästar med täcken på sig? Svar: Jo det är klart men de har sommarpäls och det är lika varmt för de stora hästarna som för våra små..

3. Det är så lite bete i den där hagen, kommer inte era hästar svälta/behöva tillskott? Svar: Nej, våra islandshästar är faktiskt ponnies och det här betet är nästan lite för mycket för dem.

4. Kan islandshästar få fång? Svar: Ja, det kan dem och tyvärr börjar det öka bland islandshästarna då vi övergöder dem gärna. 

5. Hur tränar ni era islandshästar? Svar: På samma sätt som ni gör med dressyr, uteritter, distans, konditionsträning, longering, tömkörning etc.. Det skiljer sig faktiskt inte så mycket förutom att islandshästen har 2 gångarter extra.

6. Det är lätt att rida islandshästar eller hur? Jag red på tur en gång och den tölpade (?!) hur lätt som helst. Svar: Nja, att åka islandshäst på tur är ganska lätt för de kan oftast var de ska och i vilken gångart de ska ha längs med turen. Att rida islandshäst är faktiskt ganska svårt och eftersom de har 2 extra gångarter så blir det lite svårare då när man ber om trav så kanske det blir tölt, grisepass eller trav. Det är mycket känsla som man måste rida med. 

Det är ganska gulligt tycker jag att de tycker islandshästar är så speciella och just det faktum att de är så nyfikna på att lära sig mer om dem. Det bästa jag hörde var: Jag ska köpa islandshäst när jag blir äldre, då jag inte kommer upp/orkar hantera de stora hästarna. Islandshästar verkar vara så milda och så är de så söta.. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar