onsdag 17 augusti 2016

Saker man inte tänker på vid borttagande av häst

För många (hoppas jag) så kommer ni aldrig få uppleva det här med att ta bort sin häst men jag tänkte på väldigt enkelt och tydligt sätt förklara hur det går till.. En del vet inte och en del verkar ha för sig en massa konstigheter. Eftersom jag precis nyligen har fått genomgå det här så har jag det färskt i minnet..

Nu tar vi hästar som i lugn och ro blivit utdömda av veterinär och tas bort vid en tidsbestämd bokning.. Inte hästar som skadar sig så de måste nödslaktas, för då går allt så fort och i en hel annan ordning.
  • Hästen har blivit utdömd av veterinär.
  • Då får man ett intyg av veterinären till rätt försäkringsbolag. Intyget är till för de som har försäkring och så att man får livsförsäkringen utbetald. Vissa bolag betalar även en del av själva avlivningen. Veterinären ber att ägaren ska fylla i en massa saker såsom:  namn, försäkringsnummer, sjukhistorik osv. Det kan man göra hemma. Har man lång sjukhistorik rekommenderar jag att man fyller i ett individuellt dokument och bifogar - för det är bara 4 rader på intyget för sjukdomshistorian.. (jag fyllde 2 fulla A4 dokument med min historik)
  • Sedan skickar man intyget till veterinären som fyller i sin del av intyget och därefter skickas det till försäkringsbolaget. Ett tips är att, om veterinären skickar in intyget till försäkringsbolaget, se till att be om kopior eller få det mailat till dig av veterinären. För om det kommer bort så har du allt och behöver inte skriva om allt.
  • Därefter måste du invänta försäkringsbolagets accepterande på att du får ut livförsäkringen på hästen. Du kan ringa dem efter 1 vecka om det känns jobbigt att vänta plus att kontrollera om de har fått dokumenten.
  • Du får ett brev av försäkringsbolaget om att de har accepterat (eller inte) att hästen får tas bort. Det brukar komma med ett intyg i brevet också som ska ifyllas efter slakt.
  • Dags att boka tid med slaktaren.. ja, tyvärr, det heter så. 
De flesta tar bort sin häst vid sitt egna stall men det finns också de som kör hästen till slaktaren. Jag beskriver nu de som tar bort hästen på hemmaplan.
  •  Jag rekommenderar, för er i Stockholm, Stockholms Nödslakt (Tommy).. Han är lugn, trevlig, väldigt bemötande och gör avslutet med hästen så fint som det bara går.
  • Om du inte äger gården själv bör du stämma av med gårdsägaren om du får ta bort hästen hemma och var det får ske. . Det kan också vara värt att se till att inga personer finns i omgivningen vid själva avlivningstillfället.
  • Själva dagen D. Slaktaren kommer och så får man fylla i lite papper.. Det är för fakturans skull - ja du får faktura och behöver inte betala på dagen. Men 10-15 dgr netto gäller och för min häst (300kg)  kostade det 6575kr. Han ger dig även ett papper som man ska skicka in till försäkringsbolaget - ha koll på det pappret!!
  • Sedan hämtas hästen.. Du får själv bestämma hur du vill göra och var du vill göra avslutet. Han kan ta hand om allting eller så får du vara med - helt upp till dig. Tänk på att han har en lastbil och kroppen ska sedan vinschas upp på bilen efteråt. Så det måste vara lättillgängligt för bilen. Men kom även ihåg att det blir lite blodigt så välj ett ställe som kan sköljas av eller som inte stör någon annan.
  • Om du är med så förklarar han lite hur det går tillväga. Det får ta den tid du behöver för att göra ditt avsked och han frågar även om du vill ha tillbaka grimman. Till slut börjar han mata hästen med godis, en väldans massa.. Han för pannluggen åt sidan, sätter bultpistolen mot hästens panna och trycker av. Bultpistolen är ett långsmalt luftverktyg som slår in en "bult" i hästens panna/hjärna och gör så att hästen blir hjärndöd. Det låter lite när "pistolen" trycks av..  Hästen faller/lägger sig (förhoppningsvis) snyggt ner och är nu hjärndöd/bedövad.. Det kan ibland ske lite nervryckningar och annat när hästen ligger ner.
  • Nu rekommenderar jag att hästägaren går sin väg. För nu måste hästen skäras i halspulsådern för att hjärtat ska sluta slå. Det måste göras ganska snabbt (60 sekunder efter lagd häst).  När hästen är konstaterad död (avblodad) hämtas lastbilen.
  • Kroppen lastas upp på lastbilen (om man inte har valt begravning på egen plats för då får man lösa det själv) och om grimman medföljer kroppen så placeras grimman ovanpå kroppen. Slaktaren åker vidare för destruktion/energiåtervinning (eller vad man nu vill ha) eller åker vidare för att arbeta med andra djur,
  • Du måste sedan skicka in kvittot från slaktaren plus intyget som du fick från försäkringsbolaget påskrivet för att invänta försäkringspengarna. Ta kopior så att du inte behöver göra om det om pappren försvinner via postgången eller hos försäkringsbolaget.
  • Hästpasset måste skickas in till avelssektionen med intyg om att hästen är avlivad.
För mig, med Folksam, tog det hela från första punkten till sista punkten ca 2 veckor. Men jag var som sagt väldigt snabb och gjorde allt på en gång. Samma dag som hästen blev utdömd skrev jag klart pappren och samma dag tog jag pappren till veterinär. Dagen efter skickades pappren till försäkringsbolaget. På 2 dagar hade försäkringsbolaget bestämt sig. Veckan efter togs hästen bort. Samma dag som hästen togs bort skickade jag in avlivningsintygen.. 4 dagar senare hade jag pengarna på banken.

Det är tungt, tufft beslut att ta tillsammans med sin veterinär och det är tungt att behöva organisera allt. Ha gärna någon person med dig på själva dagen som stödjer/hjälper dig. Försök göra allt så som du vill ha det - vill du inte vara med på själva avlivningen så var inte det - gör det som du anser känns bäst för dig och din häst.
Ett litet tips är att ha "begravningskaffe" efteråt, ungefär som man har när någon person har begravts. Det är ett vardagsbestyr som känns naturligt och man kan få prata av sig lite.

Jag hade (förstås) min mamma med på själva avlivningsdagen. Hon har följt mig och Brana sedan jag köpte henne, på alla veterinärbesök fram till att hon togs bort. Jag hade pratat med alla i stallet och bett att de skulle hålla sig från stallet en viss tid under själva avlivningsdagen för att jag ville vara ifred.. En del kanske vill ha folk runt sig men jag vill vara själv - ja, med mamma då..  Vi gjorde dessutom ett rejält avslut genom att städa stallet efteråt, det skurades, målades och hagen mockades.

Det jag tycker är viktigt är att du ska känna att du har gjort allt du kan för hästen innan beslutet om avlivning sker. Det är du och bara du som bestämmer när det är nog för hästen (och för dig).

Fortfarande väldigt saknad och jag tänker på Brana minst en gång om dagen och fäller en liten tår..
Men beslutet att ta bort henne var rätt och jag känner att jag hade gjort allt för henne under 2 års tid för att hon skulle läka.. Men det gör inte saknaden efter henne mindre..  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar