torsdag 4 augusti 2016

Kommunikation & Röd Tråd

Jag gillar det faktum att uppfödarna har låtit Theodór växa upp långsamt och tränas långsamt.. De har bara fokuserat på skritt, trav, galopp och låtit tölten vara. Jag har aldrig gillat att hästar rids in vid 3 års ålder utan jag tycker att man kan vänta.. har man ändå väntat i 3 år från föl till tonåring kan man lika gärna vänta ett år till, enligt mig. Det finns så mycket annat man kan göra under det sista året innan man sitter upp på hästen.

Theodór har bara funnits i mitt liv i 11 dagar och vi håller ännu på att hitta varandra. Jag behöver veta vad han gillar, förstår och vad han inte gillar, förstår.. likväl behöver han hitta sin plats i mitt liv och förstå hur jag kommunicerar.


Vi har tränat tillsammans kanske 5 ggr och jag försöker hitta en röd träningstråd med honom. Det var ett tag sedan jag tränade unga hästar och det är en helt annan sak än att träna rehab-hästar eller vältränade hästar. Här måste jag göra allt rätt för hästar lär sig fort.. vältränade hästar är lite mer förlåtande för ryttarfel..  Så i nuläget jobbar jag mest med att kommunicera.. Vad är en halvhalt.. vad är start och vad är svänga..  Han kan det här, men eftersom jag är en ny ryttare (och en smula otränad) så behöver det repeteras och utforskas hur vi jobbar tillsammans.

Just nu rider jag bara på volten, med rakt spår och volter. I skritt, trav (lättridning) och galopp.. Det är mycket avslappnande arbete där vi försöker hitta bästa "skön-läget" för oss båda.
Så det blir väl ca 8 minuter skritt först på halvlånga tyglar där vi börjar kommunicera.. Jag måste komma ihåg yttersidan och vara tydlig på vad jag vill och han måste komma ihåg att fokusera på mig och inte på.. fåglar, presenning, läktare, hästarna, ängen, bilarna osv osv. Det blir många åttavolter, stora åttavolter över hela ridvolten.
När vi är fokuserade tillsammans och allt verkar avslappnat och skönt så börjar jag trava. Stora åttavolter över hela ridvolten med största fokus på att hålla jämnt tempo och inte rida in i staketet.. Halvhalterna blir mer ett tvärstopp och starterna blir lite med en jetmotor i baken.. meeen det gör inget.. Han lyssnar på mig och jag försöker hitta min jämnhet, mjukhet. Lite skritt och beröm och så på´t igen..  Därefter lite galopp i båda varven på stor mittvolt och sedan trav igen.. beröm.. skritt..ca 15min träning med en del skrittpauser,,och  så skritten efteråt ca 8 minuter och då gör vi samma sak som i starten.. Efter MAX 30 minuter så är vi klara.. lätt som en pannkaka..  Då är han lite lite svettig bakom örat och väldigt avslappnad och jag är.... lite lagom varm.

Jag vet att folk som tar C-tränarprovet "rider in" unghästar på 8 veckor. Då ska hästen klara det mest grundlägganade; sitta upp från båda hållen, longeras, handhästas, skritt, trav, galopp, tölt..
Men jag har lite längre tid på mig..  jag har inte bråttom.. Däremot tror jag att vi behöver locka fram tölten ganska snart, vilket jag har smått börjat ge mig in på. Inte så att jag tvingar fram det men lite mer samling i skritten och drivning under förhållning. Det jag INTE vill ha är att Teo slänger upp huvudet och på så sätt får både underhals och sänkt överlinje. Arbetet ska komma bakifrån. Igår drev jag på lite och voila!! 2-3 steg tölt. Så det blir väl nästa delmoment.. Att jobba honom i skritt och få fram tölten. Men det går nog fort, han är snabblärd.

1 kommentar: