fredag 12 augusti 2016

Nya tävlingsreglementet för SM-kval

Nu har det nya tävlingsreglementet dykt upp för SM 2017.. Och jösses säger jag bara!! Jag gillar tanken på att tävlingssektionen tänker i nya banor och som alltid skapar det debatt eftersom det är nytt men det ska bli spännande att se hur det faller ut på SM 2017.
Jag tycker väl inte 2-klasser har något på SM att göra personligen men vill svenska folket det här så visst, vem är jag att sätta emot det??

Så, en snabb förklaring om reglerna.. och jag väljer att bara skriva om seniorer nu, eftersom jag är senior.

Tävlingsnivån som kan arrangeras av klubbar och andra är följande:
Lokal Tävling 4 (gamla klubbtävling)
Inoficiell. M a o i den här nivån kan man inte kvala till SMtävling.
Lokal Tävling 3 (gamla klubb/öppen)
Om antal domare är 5 så kan man kvala till SM i 2-grenarna..
Lokal Tävling 2 (gamla öppen/regional)
Kan vara World Ranking tävling om domare är korrekta. Man kan kvala till samtliga klasser (1-gren och 2-gren)  på denna nivå till SM.
Lokal Tävling 1 (gamla nationell)
World Ranking tävling. Minst 3 tävlingstillfällen per år. 1-gren klasser erbjuds och 2-gren i mån av tid. Man kan kvala till SM och även uttagning till Landslag, NM, VM görs här. Landslagsekipage erbjuds speciella platser. Ett ekipage kvalar en gång och kan inte kvala ner, kvalnivån ligger på samma höjd som SM kvalen 2017 för 1-gren klasserna..

Och så kvalgränserna då på ekipagen, bara seniorer kom ihåg det!
1-gren klasser
T1 - 6,90
V1 - 6,60
T2 - 6,40
F1 - 6,40

2-gren klasser
T3 - 6,30
V2 - 6,30
T4 - 6,00
F2 - 6,00

Det som särskiljer allt nu är att om jag vill satsa mot T1 och försöker kvala men får "bara" 6,60 i T1 så får jag inte välja T3 på SM utan då måste jag helt enkelt tävla en kvalklass i T3 och komma över 6,30 i T3 och vice versa.. du får högre än 6,90 i en T3-klass och vill då SM-tävla i T1 men du måste då tävla i en T1 klass & komma över kvalnivån innan du får anmäla dig till SM....  Så även om klasserna är likadana T1+T3, V1+V2, T2+T4, F1+F2 - så måste man kvala i den klass man vill tävla på SM, t ex T1 eller T3.

Det här skapar enormt tryck på tävlingsarrangörerna för nu vill man som ekipage "gardera" sig en SM-plats - i alla fall för de som ligger någonstans mittemellan 1-gren och 2-gren nivån.. M a o kommer man vilja kvala till SM under hösten i 2-gren klasserna - då när de flesta tävlingar bara erbjuder Nivå 4 tävlingar eller på sin höjd Nivå 3 tävlingar.. Och sedan satsa mot 1-gren klasserna på våren..  Det som är bra dock är att man inte kvalar automatiskt om man kommer över kvalnivån på föregående SM..

Dessutom, tittar jag på tävlingspropparna är det mestadels klubbtävlingar nu i höst..  Klubbtävling brukar innebär Lokal Tävling Nivå 4.. Undrar hur det här ska funka...??

Dessutom har jag noterat att veterinärer krävs hela dagen för uttagning till Mästerskap (Jordbruksverkets krav)..  Det sätter ännu mera press på tävlingsarrangören och vår plånbok.

Jag undrar om svenska tävlingssektionen har tittat på det här i något annat land eller om vi är först med det här?? För om de har tittat på ett annat land..kunde de inte kopiera allt då?? Om vi är först med det här - wohoo, heja oss!

Men jag kan säga så här.. Jag är glad över att jag har något år kvar innan jag ens kommer ut på tävlingsbanorna och dessutom är jag glad över att jag satsar mot Geadingakeppni istället. För där är det så enkelt.. B-flokk (fyrgång) eller A-flokk (femgång).. En kvalnivå.. Alla kan tävla.. Snabbt, enkelt och inte alls så pretentiöst med att man måste ha marknadsgata och massa publik och sånt..
Hoppas de inte förändrar något i den tävlingsgrenen utan låter det vara som det är..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar