tisdag 21 oktober 2014

Ligghall

Nu har Nilla & Jag bestämt oss för att köpa ligghall till våra hästar så att de kan vara ute dygnet runt, lagligt, i hagen. I vårt stall finns nämligen inga lösdriftsskjul, antagligen för att hästarna i det här stallet sover inne varje natt, nästan året om.. Förutom våra små raggsockor :-)

Så jag har kollat noggrant på Jordbruksverkets hemsida vad som gäller och försökt hitta lämplig ligghall för detta som dessutom är billig, hållbar, lätt att montera ner och jag hittade en bra på nätet. Tänk vilka bekymmer man hade förr i tiden då man inte hade internet och google..

Så helgen ska Nilla, jag och några fler montera upp den här ligghallen i hagen och sedan har de skydd för hela vintern..Plus att vi då kommer ha torv/spån/halm på golvet och mocka minst en gång i veckan där inne. I vår kommer vi montera ner denna makapär i mindre delar och sätta upp i deras sommarhage, så att de har skydd där med. För även om våra hagar är jättefina så saknar de skydd för sol, insekter, vind, regn osv.. Hästar gillar skydd mer på sommaren än på vintern har jag märkt.

Från Jordbruksverkets hemsida:
Om din häst är ute mer än 16 timmar per dygn under den kalla årstiden ska den ha tillgång till ligghall eller annan byggnad som ger hästen skydd mot väder och vind. Hästen ska också ha tillgång till en torr och ren liggplats. En ligghall för hästar bör normalt bestå av tre väggar och ett tak. Den öppna långsidan bör i normalfallet ha söderläge....

Mått box för individuell uppstallning

Hästens mankhöjd (m)

Boxens area (m²)*

Bredd (m)

1,31-1,4062,1

Utrymme per häst i ligghall utan utfodring i hallen

Hållningsform

Boxstorlek

Vuxna hästar:80 % av arean för vuxen häst i enhästboxInga kommentarer:

Skicka en kommentar