onsdag 27 mars 2019

Ridning x 3

Tjohoo vilket underbart väder vi börjar få och vilken kväll igår!!

Vi tog in alla hästar så samtliga fick komma in, mumsa på mat och vila. När Teo var klar med sin fodergiva så började vi med honom. Jag har börjat träna på tempoväxlingar nu och det börjar faktiskt kännas som om det börjar hända något. Kort tempo tölt, öka, ner till kort tempo tölt igen osv.
Pigg Teo som gärna ville dra på och galoppen var inte dum den heller. Underbara häst!!

Sedan dags för unghästen. På med sadel och träns. När jag sadlar unghästen så är jag lite extra yvig i mina rörelser, slår med kåporna, drar i stiglädren, fladdrar med sadelgjorden - allt för att låta hästen veta att den här saken runt magen och på ryggen inte är farlig. Det blir ett problem i framtiden om man är alltför försiktig med sadlingen (om nu hästen är lugn med sadlandet) för då helt plötsligt med ny ryttare kan sadlandet vara superfarligt då olika ryttare gör olika ljudliga som fysiska moment vid sadlandet. Så därför försöker jag vara lite extra "farlig" för att hästen ska förstå att den här sadeln inte är farlig. På med tränset och massa noms-noms vid betslandet.
Hjälm, vantar på mig och min ledare - ett måste för mig. Helst skulle vi väl ha säkerhetsväst också men jag är inte bekväm i det och då kan jag inte använda det eftersom det blir ett hinder för mig. En vana, jag vet...
"Red" unghästen en stund i paddocken, smacka = fram, hooow = stanna. Lite lätta ledande tygeltag för vänster, höger och ja.. det fungerade. Fram med pallen, ledaren fick hålla i tyglarna och jag började hänga över hästens rygg. Till slut över med benet och så lätt framåtlutad, hästens normala viktförhållande är ju mer på framdelen och de har lättare att röra sig om man har lite mer tyngd på frambenen än bakbenen så jag sitter lite framåtlutat. Beröm och massa noms-noms. Leda hästen framåt, sakta och säkert - jag är helt passiv i sadeln, det är ledaren som bestämmer nu. Stanna efter ca 5 steg, mer noms-noms, leda lite till och unghästen är cool men tycker det är en smula tungt med ryttare. Det känns eftersom unghästen glömmer bort bakbenen ibland. Efter typ 10-20 steg, avbryter vi, jag sitter av och vi berömmer massvis. Leda upp unghästen, sadla av, tränsa av och borsta av. Duktig unghäst!!

Sedan ut med 3 hästar i varsina hagar.. för att sedan kasta sig på träningshäst nr 2. Borsta av leran, den här hästen fäller något så otroligt så det blir en rya-matta på stallgolvet! Sadla, tränsa och så ner till ridvolten där vi hade sällskap av en töltande travare. Tycker alltid det är så kul med travare som töltar, men det är mindre förvånande numera då vi har haft en hel del travare i vårt stall. Skritta runt en stund, sidvärtsrörelser, volter och så till tölt med samma arbete, volter, volter och åter volter. Hästen gick bra, taktren, mjuka volter efter ett tag och så avslutade vi. Släppte ut denna häst direkt i hagen och bar upp sadel, träns till stallet.

Skön härlig dag/kväll..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar