fredag 15 mars 2019

En olycka händer så lätt...

Det blev en väldigt händelserik kväll igår. En av de stora hästarna drog iväg på uteritt med sin ägare men kom inte så långt. Bara ca 50 meter från stallet så hände något och hästen började backa för att sedan börja slå backut och fastnade i fårstängslet, vilket är ett vargstängsel = ståltrådar, och lyckades trassla in sig så pass mycket så han slet sönder både huden, köttet, senor och annat. Drog sedan iväg i fullt sken, efter att ha trasslat loss sig men fångades in rätt fort. Stapplade sedan in i stallet på 3 ben med blodet rinnandes längst med bakbenet.

Veterinären kom och gav honom lugnande, tvättade rent såret för att se hur pass stor skadan var. 2 senor var av, sträcksenan som de tydligen kan leva utan (!?) och så en annan sena på sidan om. Benet blottat och ja.. det var en väldigt stor skada - från hasen hela vägen ner till kotan var blottlagd.

Hästägaren fick 2 alternativ - åka till klinik och operera med ca 3 månaders boxvila, 3 månaders långsam rehab (mycket kostsam behandling) eller ta bort hästen. Till saken hör att hästen är 18 år, är en väldigt stressad häst i grund och botten.. Ägaren var i chock och kunde inte besluta så vi frågade veterinären om vi kunde pausa lite och låta ägaren åka hem, tänka igenom det hela, få i sig lite mat, diskutera med sin sambo samt medryttare - vilket var helt ok enligt veterinären. Och efter lite paus hemma så tog ägaren det kloka beslutet att låta hästen vandra vidare till de evigt gröna ängarna. Till och med veterinären tyckte att beslutet var klokt..

Så idag far det vackra fullblodet till de evigt gröna ängarna.

Tänk så snabbt livet kan skifta. Från en ganska härlig kväll med hög mysfaktor till dramatik och skador. Såna här olyckor kan man inte planera mot, att hästen helt plötsligt skulle börja strula på det här sättet, det kunde lika gärna varit min häst. Det jag menar är att olyckor händer så lätt, en häst kan lika väl fastna i en liten grop när man rider och skada sig allvarlig eller få en skada i hagen.

Jag minns vad en annan stallkompis sa när Kjartan och Robin hade tagits bort, vilket var alldeles nyligen.. "Dessa saker sker oftast i summan 3.. Undrar vilken häst till som kommer behövas tas bort".. Vi får hoppas att det är nog nu..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar