fredag 1 mars 2019

Älskad ponny far till de evigt gröna ängarna

Vi har en ponny i vårt stall.. En underbar kelsjuk B-ponny som dottern till min stallkompis äger och rider. Ponnyn har varit rätt busig i sina dagar men en riktig champion, SM-ponny i hoppning.
 
 
 
 
Han har i flera år haft problem med snoppen, det har varit massa knölar på den och jag kan säga att lilla snoppen har luktat extremt illa. Varje år/halvår har en veterinär kommit och tittat på snoppen, tvättat rent, tagit lite prover osv.. Och varje år har veterinären sagt att det ser fint ut.
 
Men i höstas fick ponnyn PPID.. Eller han har nog haft det ett tag (om vi tänker lite bakåt) men vi noterade det i höstas. Hur mycket foder vi än gav honom så gick han ner i vikt. Till slut var han riktigt tunn, då kom vi att tänka på PPID. Veterinären kom och tog lite prover.. Mycket riktigt, han hade skyhöga värden! Medicinering livet ut och total tävlingsförbud. Hästar som äter PPID-medicin får tävlingsförbud vid första tabletten, livet ut.

 
Tyvärr får PPID-hästar nedsatt immunförsvar och eftersom lille ponnyn redan har problem med sin snopp har de snälla knölarna på snoppen gått över till att bli aggressiv cancer. Mycket aggressiv. Så pass aggressiv att veterinären ringde direkt till min stallkompis och berättade att lille ponnyn måste tas bort inom ca 2 veckor.
 
 
Vi alla i stallet är förstås väldigt ledsna.. Han har varit vår maskot länge och den keligaste ponny jag har mött.  Vi kommer njuta av vår stund som vi har kvar tillsammans.. Särskilt ponnys lilla ryttare som är så stark, så modig och har kommit så långt tillsammans med sin ponny..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar