måndag 18 mars 2019

Leeera

Nu börjar våren verkligen visa sig och med det kommer.. REGNET! Visst gillar jag regnet eftersom det sköljer bort vintern och snön samt fyller på alla grundvatten-nivåer men denna lera i hagen!! Nu har vi en relativt stor och bra hage som inte blir alltför lerig, inte överallt i alla fall och dessutom har min stallkompis en superkarl som har fyllt på med paddex vid grinden men ändå.

Leran finns där och likaså vattnet. Vår hage är längst ner i hela stallet och allt vatten leder ner till vår hage, vilket gör att ibland är det sjöar i hagen samt rätt lerigt. Behöver jag säga att Teo inte gillar diken?? Han galopperar fram och tillbaka vid dikena för att hitta bästa möjliga väg över så han kan komma in till maten men det resulterar oftast i att han blir otroligt frustrerad, bockar, slänger sig och kör full speed-galopp fram och tillbaka.. fram och tillbaka...  När jag rider har jag inga problem att rida över vattenpölar men diken - nope.. Nej.. absolut INTE. Fördelen är dock att han hatar också lera, så han rullar inte.. vilket gör att täcken och han själv förblir rena, jämt..
Bjuder på en gammal regnbild på Teo, Kjartan när vi var ute och tränade

Runt +4 grader och regn, gör att även hästarna blir kalla och blöta. Så det är mycket täckande just nu, täcke på vid utsläpp, täcke av och hänga upp på tork vid insläpp. Teo går nästan jämt med täcke eftersom han är helrakad men de övriga brukar vara utan täcke. Förutom just nu, så 3 vuxna hästar med täcke och en unghäst utan..
För jag har märkt att hästar fryser lätt vid just de här temperaturerna kombinerat med regn, mellan -5 till +5.  Min förra häst hon frös nästan jämt när det regnade, även på sommaren. Hur jag ser att de fryser? Tja, när hästen står och darrar, skjuter rygg och är iskall - då anser jag att de fryser.

En del tycker man ska låta de härda ut, ge dem mer käk och få till det där "bruna" fettet men jag tillhör inte den kategorin. Om jag tvingar dem att stå i en hage, där de knappt har tillräckligt med skydd eller fri tillgång på mat och sedan kräver ridning med nedkylda muskler - så anser jag att det är elakt av mig att låta de "härda" ut regnet. Nej, då tar jag hellre på täcke (om så bara skaltäcke) för att låta dem slippa en del av kylan - det får väl ta lite mer tid på morgonen och jag får väl offra lite mer pengar på täcken. Fördelen är att jag har många täcken, väldigt många faktiskt - köper ofta på rea, så jag kan rotera täcken utan att sätta på hästen halvtorra täcken.

Jag var och handlade spån i helgen. Riktigt mycket spån, 36 balar. Det gäller att passa på när man ända ska ta en tur med hästsläpet och det finns en affär som har rätt billiga spånpriser, så jag åker gärna dit och köper på mig. Men det är klart, man får lasta in allt själv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar