måndag 11 april 2016

Sköterskan Anna i stallet

Det är mycket med att ta hand om hästar, det vet vi alla som äger hästar, men att ta hand om skadade hästar kräver så extremt mycket mer av ägaren/skötaren/stallet.. Det är olika i olika stall men i de flesta stall, enligt min erfarenhet, så sköter inte stallchefen om skadade hästar, inte heller stallkamraterna. Alla vill väl men det finns andra saker i livet som är viktigare och när det inte är deras häst så varför ska de åka till stallet för att bara sköta min häst??
Jag, personligen, vill inte heller belasta andra med mina bekymmer.. Jag har alltid försökt att sköta mina hästar helt själv och om någon annan häst blir "drabbad" i flocken pga att mina hästar är skadade har jag alltid försökt göra det så enkelt för den andra hästägaren som möjligt.

Men det är bra slitsamt..  Nu går "mina" hästar i en egen flock, i en egen hage (Kjartan är ju mammas men han ingår i familjen så jag räknar honom som min). Brana i en del och Kjartan i den andra delen (eftersom han på gamla dar har börjat betäcka), Brana behöver också liten hage - krav från veterinär och för att jag måste ha hästarna nära stallet så jag kan sköta dem så mycket och så lätt som möjligt. . Det är inte optimalt men i nuläget är det så det är. Hagen är liten och när det regnar mycket så är den ganska lerig. Men för mina hästar, i deras situation som de är i nu, är den det bästa jag kan erbjuda..

Hagen är byggd lite annorlunda numera men så här ser den ut på våren

Varenda vardag åker jag till stallet och morgonfodrar vid 05:40 samtliga hästar, vilket innebär 2 islandshästar ute på lösdrift, 7 stycken stora hästar samt mina 2 isisar som står inne på box. Hade det varit en vanlig situation hade jag släppt ut mina 2 i hagen vid stallet men i nuläget står de inne dygnet om..
Så jag mockar åt mina 2 på morgonen, vill inte att de ska stå i massa bajs hela dagen och ger dem hö, kraft och kollar av vattnet i hinkarna.

Matte, jag mår bra nu.. Kan jag inte få gå ut???

Sedan åker jag till jobbet och jobbar..

För att sedan åka tillbaka till stallet så fort jag möjligtvis kan, oftast runt 15:30,  för att fodra mina hästar plus de 2 islandshästarna ute på lösdriften och sedan är det "vanligt" stalljobb. Mocka boxarna, göra rent vattenhinkarna, borsta båda två och ta ut Kjartan så han får lufta sig lite och motioneras. Det är mycket borstande och massa kliande på båda två just nu, jag vill att de ska ha det så drägligt som möjlig i sina boxar, så de inte vantrivs alltför mycket.
Väga hö, göra ordning kraftbyttor, sopa, mocka, borsta, gulla, klia, vattna, mocka lite till.. Så håller jag på hela kvällen nästan tills det är dags för kvällsfodring vid 19-20.. Då åker jag hem medan min stallkompis fodrar våra islandshästar.

Nu i helgen var jag i stallet mer eller mindre hela dagarna, mycket för gammelgubben Kjartan så han får vara ute så mycket som möjligt och äta gräs medan en av de andra islandshästarna håller Brana sällskap.
Kjartan och Jag

Och jag somnar inte hemma förrän vid 23-24 eftersom det enda jag tänker på i nuläget är Brana. Jag vill att hon ska bli frisk nu, så hårt vi har satsat på det här och så mycket tid vi har lagt ner på att få henne frisk igen. 

Nu på lördag ska hon få komma ut i en liten fålla och Kjartan ska äntligen få komma ut hela dagen. Jo, hon ska få lugnande så hon inte studsar omkring i sin lilla fålla, inte skada sig nu när vi är så nära målet..  Hon mår bättre och är väldigt ivrig på att få komma ut men inte ännu.. Och då ska vi även börja med skritten!! 10 minuter skritt första veckan, 20 minuter andra veckan, 30 minuter tredje veckan osv.. Läste instruktionen, det började med 10 min direkt.. 

I sommar hoppas jag att de kan få komma ut i en lite större hage med gräs, träd.. Men vi får se. Box på nätterna kommer de få uppleva hela tiden, dock. Jag som älskar lösdriftshästar, tycker det är optimalt för hästar med frisk luft, möjlighet att gå och pyssla i marken men för mina 2 hästar så kommer det aldrig mera ske.. De kommer alltid få vara boxhästar, vilket kanske inte är så ovanligt här i Stockholmstrakten men för mig är det ganska tråkigt. 

Jag kan säga att en mekanisk grind kommer att lösa en hel del av mina fodringsbekymmer, så det ska jag inskaffa i sommar. Då kan hästarna få en lunch mitt på dagen utan att jag är där vilket är optimalt. Då kommer hästarna få mat lite mer jämt fördelat över dagen..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar