Svenska passklubben är en nystartad förening som har legat i träda ett bra tag men har startats upp igen. De inväntar ok från SIF att få bli en lokalförening hos dem. Informationen från dem, ryttarbrev, startlistor etc finns på Facebook.. Vilket kanske inte är det optimala för alla är faktiskt inte medlemmar i "the big fat" Facebook men det ger en snabb kommunikationslinje...
Tävlingen igår var en opretentiös tävling - om ni förstår mig - ett gäng människor som ville tävla och anmälde sig, åkte dit, snackade lite och red lite hästar.. Därför var även informationen lite sådan också från lokalklubben.. Ryttarbrevet kom ut på Facebook dagen före tävlingen, startlistorna kom ut på själva tävlingsdagen, även dessa på facebook.. Ingen veterinärbesiktning, inget ryttarmöte..
Utan en lugn och skön träningskväll för ett gäng hästmänniskor på passrakan..
Jag gillar ju hela konkarongen med tävlingar, åka dit dagen före, stå i box, bo på hotell, invänta veterinär, vänta på sin klass, spänningen, publiken men ibland är det även rätt skönt med såna här enkla tävlingar..
Det där med veterinär tycker jag är lite konstigt.. Att vissa lokalklubbar säger att veterinär MÅSTE vara med på tävlingen och vissa klubbar säger att veterinär inte behövs.. Enligt jordbruksverkets hemsida står det så här, nu har jag bara tagit ut vissa bitar från deras hemsida.. Vill man läsa allt kan man läsa det här..
Tävlingsveterinären deltar varje dag före tävlingsmomentet
Tävlingsveterinären behöver bara besiktiga hästar som deltar och tävlingsområdet varje tävlingsdag före klassen eller momentet vid:
- Flygande pass i islandshästtävling
Hästtävlingar utan tävlingsveterinär Andra tävlingar där det inte behöver vara med en tävlingsveterinär är:
- Lokalklubbstävling med islandshästar
Så jag antar att vissa klubbar anser att det är en lokaltävling och väljer då att inte ha veterinär?? Men gårdagen var ju en flygande pass tävling, rakt igenom bara flygande pass.. Jag har ställt frågan på SIF:s Tävlingssektion på Facebook..
Redigering 2015-05-06 kl 09:37: Nu har Svenska Islandshästförbundets tävlingssektion beslutat att ALLA tävlingar som har SM-kval ska ha veterinärbesiktning tillsvidare.. De behöver reda ut veterinärkravet först innan vissa klubbar kan välja bort veterinär..
Redigering 2015-05-06 kl 09:37: Nu har Svenska Islandshästförbundets tävlingssektion beslutat att ALLA tävlingar som har SM-kval ska ha veterinärbesiktning tillsvidare.. De behöver reda ut veterinärkravet först innan vissa klubbar kan välja bort veterinär..
Tävlingen tog 2 timmar och 40 minuter för 4 klasser och antal startande i varje klass var:
PP1, 18 stycken
P1, 2 grupper ( alltså 4 ekipage)P3, 4 grupper ( alltså 8 ekipage)
P2, 18 stycken
Det gick fort anser jag.. Lite omställning mellan klasserna av tidtagningen som var elektronisk (woho, ingen manuell tidtagning här inte) och lite paus när de räknade om startordningen mellan Heat 1 och Heat 2 men annars gick det fort.
Det var häftigt att se alla ekipage och en del gjorde enormt snabba tider.. Visst tycker jag att vissa rider sina hästar lite väl tufft i passlöpen (lite för mycket hårda tygeltag) men generellt var det häftigt.. Några poäng var också extremt höga eller vad sägs om 8.0, 7,5??
Så, Nilla och Svipa då.. Jorå, de fick godkända lopp i både PP1 och P2, gröna flaggor. PP1 hade Nilla aldrig startat i så det var något nytt och lite misstag här och där men poäng och tider fick hon.. P2 var de laddade vid starten men dog lite längs med tidtagningen.. Men som sagt - Gröna flaggor och tider/poäng - det är viktigt. Sedan är det bara teknik och våga "släppa på kontrollen" som gäller.
Jag tycker det är rätt häftigt då Nilla för sisådär 2 år sedan inte ens vågade tänka på flygande pass-tävlingar och nu rider hon än det ena loppet, än det andra.. Så det är bara att rida på't igen!! Jag hörde henne prata om flera andra tävlingar så NU är hon taggad..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar