fredag 5 september 2014

Skydda mot smitta?

186 startande är det på Geadingakeppni-SM.. Jag är verkligen ledsen och faktiskt glad över att inte tävla. Ledsen för att det har blivit så stort och vi var på sådan bra nivå och glad just för att det ÄR så många som ska tävla. För det kommer bli stökigt!! Det tror jag. Även hur skötsamma alla ekipage, publik, bilar, transporter, funktionärer, domare osv osv är så kommer det bli lite stökigt... 
Och med 186 hästar som ska besiktas under den här tiden: Alla hästar endast fredag kl 07.00-11.00. 
WOW! Det var till att hålla det tajt om tid.. 
Håller tummar och tår att det blir en stor härlig folkfest av det hela.. 

Sen blir jag lika fascinerad över det här med att hyra box på okänt stall.. Särskilt boxar som redan är spånade. För det står så här i Rommes ryttarbrev för just GKSM:"Märk box med namn och telefonnummer, håll snyggt i stallet och mocka ur allt utom torrt spån när ni lämnar tävlingen". Innebär det här att hästarna får stå i icke desinficerade boxar? Det är ju ändå ett travställe?? Nu menar jag inte att Romme är något särskilt ställe som gör så här, för det är ofta så här på tävlingsplatser.. Men jag tycker alltid det är lika konstigt.. 
Så här står det i FIPO 2014: " 1.1.3.4. Uppstallning vid tävlingar
Stallar måste vara säkra, hygieniska, bekväma, välventilerade och tillräckligt stora 
för hästens typ och temperament. Det måste alltid finnas tillgång till rent bäddmaterial 
och foder av god kvalitet och lämplig typ, samt till dricksvatten och tvättvatten."

Däremot står det ganska glasklart på Jordbruksverkets hemsida: 
"Viktigt med god hygien
Tävlingsarrangören ska se till att
Rätt komiskt att vi islandshästfolk tolererar så mycket knasigt och att Svenska Islandshästförbundet går emot Jordbruksverkets regler?!? Man får ju inte stalla in en tävlingshäst i ett smutsigt, icke 100% rengjort stall.. 

På de flesta tävlingarna som jag tävlade förra året, eller faktiskt alla tävlingar, så var det stall som byggdes upp dagen innan så jag behövde aldrig fundera utan hamnade i "nytt" stall varje gång men sådant händer ju inte jämt.

Första GKSM jag var med på.. Regnigt, kallt och ingen publik alls.. Ja, förutom min mamma och Bettan och Sus (som följde med som hästskötare)..

Och det gick faktiskt bra på denna tävling, GKSM 2012. 7:e placering A-final, B-flokk med Brana. 4 kommentarer:

 1. Rapport från verkligheten ;). Som hästägare behöver du bara ta ut det blöta och bajset istället för att mocka ut hela boxen. Sen kommer dammsugarbilen och tar hand om det torra innan boxarna desinficeras.
  Små stallar precis som på Sundbyholm vissa med bara två boxar vilket också minimerar risken för smitta den vägen.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Mm, men jag har varit med om boxar där allt spån/torv ligger kvar.. och man sedan då får installera sin häst där.. Med lite bajs nedströsslat i torven och lite skitig krubba.. Jag menar - tror du verkligen att alla klubbar tömmer sina boxar och desinficerar boxarna??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga-Lill pratade om Romme.. Bara så alla hajar 😊

   Radera