lördag 6 september 2014

Kjartan fick prova att vara med tjejerna

Imorse möttes vi av 3 ivriga hästar som ville UT UT UT.. De hade fått stå inne under natten och vila, första natten i stallet. Kjartan och Svipa var väl mest hungriga men Brana verkade (som vanligt) mest stressad och snurrade runt i sin box och försökte även stegra lite. Men vi gav dem lite frukosthö och jag gick in och snackade lite med Brana så lugnade hon ner sig. Det märks att hon börjar lita på sin matte en hel del.

Nybadad och fin Kjartan..

Så på med sadel och träns och ut på ridvolten för Brana. Vi tränade volter, skänkelvikningar, bakdelsvändningar, framdelsvändningar, slutor.. Jag fuskade lite också, tog 4 steg trav och tölt. UNDERBART! Brana var pigg, samarbetsvillig och vi övade i ca 30 minuter i skritt.

Sen var det dags! Vi provade att släppa in Kjartan med damerna. De har gått bredvid varandra sedan slutet på maj och de senaste veckorna har vi handhästat så att Kjartan har gått mittemellan damerna, nära nära.. Det har gått superbra. Så vi gav hästarna hö i hagen och sen fick Kjartan gå in till damerna. Ingen av dem reagerade nämnvärt, Svipa sa till en gång att "det här är MIN hög" och Brana t om accepterade att Kjartan åt i samma hög. Kjartan promenerade sedan runt en hel del i hagen medan Brana & Svipa åt ur sina högar och sedan upptäckte han sin egna hö-hög.

Goa flocken äter hö i samma hage.

Brana var väldigt glad att Kjartan kom in i hagen och han var lika glad som henne. Äntligen någon man kan klia och bli kliad av, efter 1 års ensamhet i egen hage med hästar på andra sidan om staketet. Svipa var mindre förtjust över att Brana lämnade henne åt sticket men ingenting hände när det gäller slagsmål. En lugn och stabil liten flock.. 

 
Ingen av damerna var brunstiga när vi släppte in honom men Brana har antagligen lurat mig för efter sisådär 2-3 timmar började hon bjuda ut sig till Kjartan. Ville bara vara nära honom, klia, pipa, kissa, kela.. Kjartan tyckte hon var oemotståndligt trevlig tös och gullade så fint med henne. Svipa försökte komma mellan dem men Brana bara travade runt Svipa i en tajt volt för att sedan hamna vid Kjartan igen. Det blev lite FÖR keligt helt plötsligt och jag ville inte uppmuntra dem mer än att de kliade varandra och alla hovar i backen så jag valde efter ca 4 timmar att plocka ut Kjartan ur deras hage. Ingen betäckning alltså men tillräckligt många inviter från Brana så jag ville inte riskera något.
Kjartan hummade och puffade från sin sida om hagen och Brana försökte bjuda in honom till sin hage men så gick medlaren Svipa mellan och sedan var det lugnt i båda hagarna.
 
Lille gubben fick tyvärr gå ensam igen men med damerna precis bredvid sig - som alltid. Vi försökte med detta inför vintern och vi ser att det borde fungera men om damerna börjar brunsta så fort han kommer in i deras hage så är det inget snack - då får han gå ensam. Vi ser alltid till att vi får en hage som vi sedan delar på två delar så de kan alltid vara nära varandra men de kan inte röra varandra. Tråkigt för lille Kjartan men detta gör vi för att skydda hela flocken, inga skador här inte..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar