torsdag 18 september 2014

Maskar i hästens mage

Då är det dags igen.. Det här med att kontrollera maskantalet i hästens mage.. Alla hästar har mask men en mindre mängd mask i kroppen stör inte djurets hälsa.

Enligt SVA (svenska veterinärmedicinska anstalt) ska man ta prov i april-juni och september-oktober. Man tar maskprov för att slippa använda avmaskningsmedel i onödan och på så sätt undvika att få resistenta maskar. En bra betesplanering och beteshygien är önskvärt - alltså många hagar med lagom mängd hästar plus att man mockar hagen (inte sprida ut bajset utan TA BORT bajset). Att sprida ut bajset resulterar bara i att man sprider ut maskarna, som kan övervintra i 1 år.. 1 vecka efter att hästen har bajsat så kläcks larverna fram ur högen. För att få en maskfri hage ska den vila i minst 2 år.

De mest förekommande maskarna är: Blodmask (lilla & stora), Spolmask, Bandmask, Styngflugor. Om maskarnas liv får ni söka på nätet :-)

Många tror att man ska avmaska hästen om det har varit mycket styngflugor i hagen men det är en myt. Styngflugan är rätt harmlös mot hästen men man ska förstås se till att skrapa bort de gula små prickarna på hästens ben om man ser detta (ja, på sommaren då)

Det finns flera olika ställen att köpa maskmedel och priserna är förstås olika.. Nu har jag bara kontrollerat för individprover då jag anser att de är bäst.

www.maskkontroll.se
1 häst = 199kr, 3-9 hästar = 189kr, Över 10 hästar = 169kr
Jag vet att det är billigare på vintern, de rear ut.. Köp test då och använd testet sedan på våren.

www.kollamasken.se 
1 häst = 294kr, 4 hästar = 1000kr, alltså 250kr/häst, Över 10 hästar = 2240kr, alltså 224kr/häst.
Det här finns även på Granngården, Apoteket (då bara 1häst) och kostar 296kr (apoteket), 339kr (granngården).

Det finns säkert flera ställen som säljer maskkontroller men jag tror nog att de här två är de största. Och som ni säkert redan ser, det är är en stor prisskillnad.  Alla såna här ställen erbjuder förstås veterinärrådgivning efter man har fått svaren, men man kan lika gärna ringa sin egna veterinär.

När man får svaret så står det ofta något om EPG som betyder Egg Per Gram (svenska: ägg per gram i träck"bollen"),, Oftast rekommenderar veterinärer och även hemsidorna detta:

0-150 EPG Behöver inte avmaskas
175-200 EPG Om flytt till nya marker (rena) kan avmaskning ske, annars inget behov.
225-450 EPG Ev. avmaskning
475-1000 EPG Avmaskning bör ske
över 1000 EPG Avmaskning ska ske.

Många stall KRÄVER att det ska stå 0EPG på provet men det är något som är irrationellt. En häst har alltid lite mask i magen och beroende på vilken "boll" man skickar med i provet så kan man hamna lite hur som helst. Så, nöj er med nivåerna ovanför eller om man är osäker, ring veterinär.

Och japp, jag har köpt på Maskkontroll.se..  Varje år, under den tid som jag har ägt henne, har testerna legat på runt 1000EPG, både höst och vår. Naturligtvis avmaskade jag henne, efter rådgivning med veterinär. Hon visade även förekomst av bandmask, vilket är rätt ovanligt på vuxna hästar.

Men alldeles nyligen har jag testat henne igen och den här gången visade hon 0EPG och ingen bandmask, så nu är min dam en "normal" häst som inte har massa maskar i magen!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar