tisdag 7 juli 2015

Lösdriftskjulet

Nilla, Mamma och jag har köpt ett lösdriftsskjul.. Det gjorde vi förra året och vi satte även upp skjulet i hagen förra året. Skjulet i sig är verkligen jättesmart, lätt att sätta upp, ganska lätt att ta ner och med rejäla jordsäkringar osv. Problemet är att just det här skjulet inte är gjort för hästar. 

Hästarna använder skjulet, särskilt på sommaren för att undkomma insekterna och solen. För det är ju så, det är på sommaren hästar behöver skydd, på vintern står i alla fall våra helst ute med baken mot vinden. 

Hitintills har då skjulet fått prövas hårt mot väder och vind och den har tolererat allt. Vinden har rivit i med ca 20m/sek och det har stått stabilt stilla, snön har lagt sig på taket och det har hållt (dock har jag puttat ner snön om det är för mycket men men).. Den har verkligen pallat med mycket under vintersäsongen.. 

MEN....

den klarar inte av hästarna. Jag vet att Brana har provsmakat både presenningen och stålramarna där då presenningen har gått sönder. Små fina revor som man får silvertejpa.  Damerna har också kliat sig ganska hårt mot hörnorna vilket har lett till att den ena ramen har gått sönder totalt och den andra har böjts. 
Kjartan har också ägnat sig åt kliande och har numera böjd 2 hela ramar vilket gör att helt plötsligt ser man en stålram hängandes i luften inne i skjulet. Då är det bara att gå dit och lyfta hela taket medan Nilla måttar in den övre ramen mot den undre. 

I nuläget så har vi alltså, sedan den 25 oktober 2014, fått 6st bärande stolpar totalt eller delvis demolerade och minst 10 hål på sidorna på presenningen. Jag ger det här skjulet 3 års livstid med våra hästar.. Sedan lär det nog falla isär i bitar om vi nu inte reparerar allt.. Det bästa är att man kan köpa reservdelar..

Så jag kan inte rekommendera sådant här skjul till hästarna. Allt är perfekt med det men den klarar inte av en hästs framfart. Det måste vara kraftigare material för att stå emot en kliande häst. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar