måndag 13 juli 2015

Kvinnor kan.. Girlpower..

Jag verkligen avskyr dessa ord.. Vaddå "kvinnor kan"?! Kan inte män då?? Bara för att jag är kvinna så ska jag tydligen ha mer beröm för att "kvinnor kan".. Så ska vi berömma män då när de bakar eller passar barn, bara för "män kan".. Eller??

Att berömma är bra... Att säga "Bra jobbat, Anna" eller "Snyggt" eller något annat berömmande ord är trevligt att få när man behöver det. Men varför lägga till det där ordet; Kvinnor kan.. Eller Girlpower..  Eller "du är så duktigt, trots att du är en tjej".. Vad är det för fel på att bara berömma? Inte lägga till det där om kvinnor.

Jag är verkligen ingen feminist (i alla fall tror jag inte det).. Om personer vill vara hemma med barn och sköta hushållet samtidigt som den andra personen sköter bilen, klipper gräset, tar hand om ekonomin å är det helt ok för mig.. Det har ingenting, nuförtiden, med vilket kön man har.
Jag minns fortfarande när jag var tillsammans med en kille och han stod och tvättade i tvättstugan medan jag stod och bytte däck på min bil. Killarna i huslängan kom fram till honom och undrade vad han var för toffel, samtidigt som de imponerades av att jag kunde byta däck och bli lite smutsig under naglarna. Både min kille och jag tyckte inte det här var något konstigt men tydligen alla andra...

Jag känner många vänner av det kvinnliga könet som både är rörmokare, elektriker, höbonde, bilmekaniker, takläggare, lastbilschauffis och som också kan laga mat, baka, ta hand om barn.. Vad är det för konstigt med det?? Att se män som lagar mat eller som bakar goda muffins är inget ovanligt nuförtiden, det går ju t om populära teveprogram om detta.. Det är inga som imponeras av att det är just män som bakar/lagar mat.. Utan det är mer normalt.
Varför är det då så svårt att acceptera att det kvinnliga könet också kan göra det mesta som män också gör?

Jag bor ensam nuförtiden och måste kunna göra en hel del själv om jag inte vill betala för arbetet, vilket jag helst inte gör.. Så, jag gräver, går på taket, kittar fönster, målar, eldar, byter däck, tvättar bilen, klipper gräsmattan, hugger träd men jag bakar också, lagar mat, städar, syr.. Av allt detta jag har räknat upp - vilket tror ni folk är mest imponerad av just för att jag är kvinna??

Men jag säger som alltid; Vill man lära sig något, så kan man lära sig detta. Det har inget med män och kvinnor att göra utan vad man är intresserad av. Jag har aldrig låtit mitt kön hindra mig att lära mig saker utan det jag vill lära mig - det lär jag mig. Om någon försöker hindra mig, bara för att jag är kvinna, så har denna person missat hela grejen.. Jag är först och främst en person, en människa...


1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera