fredag 3 juli 2015

Betesreducerare, lagligt eller inte?

Det är många som rekommenderar betesreducerare men en del är skeptiska. Jag surfade lite på nätet och kom på det här:

Sammanfattning

Rutinmässig användning av s k greenguard-mask på frisk häst för att minska beteskonsumtion ansågs vara oacceptabelt ur djuskyddssynpunkt eftersom masken hindrade hästen från att utföra andra viktiga beteenden som ömsesidig putsning och kommunikation genom doftundersökning.

http://databas.infosoc.se/rattsfall/15756#

"JJordbruksverkets uppfattning är att rutinmässigt användande av "greenguard-mask" på friska hästar för att minska beteskonsumtion inte är acceptabel från djurskyddssynpunkt då den hindrar hästen från att utföra andra viktiga beteenden. Övervikt och fång bör istället förebyggas med betestyper som är anpassade för olika hästkategorier och successiva foderövergångar. Om en häst har anlag för att få fång är risken dessutom stor att även den mindre mängd gräs som hästen får i sig iförd "greenguard-mask" är tillräcklig för att sjukdomen skall utvecklas." 

Så med andra ord är det INTE tillåtet att använda betesreducerare OM hästen inte är sjuk.. Det här var visserligen år 2002 men ändå..

Nu har Jordbruksverket tyvärr inte koll på sina egna bestämmelser för det var en person som frågade om just det här med att deras häst behövde gå med reducerare dygnet om i hagen och fick detta svar:

 Vi har inga specifika regler kring användning av betesreducerare. I ett sådant här fall får man tillämpa de mer generella lydelserna om att hästen inte ska utsättas för lidande och att man inte får använda utrustning som kan orsaka skador eller sjukdom.
Så om betesreducerare kan användas i enlighet med gällande bestämmelser eller inte, är en fråga för kontrollmyndigheten, länsstyrelsen, att avgöra i varje enskilt fall.

Så nu har jag faktiskt bett om en uppdatering från Jordbruksverket och min fråga har faktiskt börjat behandlas.. Återkommer senare om svar.

Men OM nu Jordbruksverket förbjuder t ex tävlingshästar eller ponnies att använda denna så bör nog affärer formulera om sina texter om just betesreducerarna.. Och det blir bra mycket bökigare för de som använder dessa reducerare..

Fick svar: Ja, betesreducerare är inte tillåtet.
Undantag kan ske om veterinär har ordinerat rutinmässig användning att ingå i en konvalescensbehandling

3 kommentarer:

 1. Tycker det låter jättekonstigt att det skulle vara förbjudet. Måste också kolla upp det. För Esset som går med betesreducerare första delen av sommaren varje år så är alternativet att gå ensam i en liten hage för att kunna hålla vikten. Betesreduceraren gör ju inte att han inte kan äta, utan att han får i sig mindre mängder. Har svårt att förstå på vilket sätt det skulle göra honom skada. Får ringa min veterinär och fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig men lag är lag.. Tänkte även på alla affärer som rekommenderar denna till ponnies, tävlingshästar osv. Hur ska man göra då? Ha hästen på grus och inne på box!??!

   Radera
 2. Väldigt intressant, har ju just börjat fundera på en sådan till min tjockis men får väl tänka om lite då...

  SvaraRadera