onsdag 27 februari 2019

Tempoväxlingar i Tölt

Min stallkompis har gått från storhäst förra året till islandshästar. Då kunde hon inte tro att hon skulle rida på "såna där små saker" men vi satt och snackade igår under ridningen.. Bara det att hon numera kan tölta nedför backar, på isbetäckta vägar och kan t om tänka sig att tävla i en ishall är en stor förändring från 1 år sedan.. Dessutom att hon numera behärskar 4 gångarter, snart kommer det bli 5, från 3 gångarter är också häftigt. Tänk så fort man lär sig när man rider ofta.

Igår fick jag det bekräftat från henne: "Tack för att du fick över mig till islandshästar! De ger så mycket mer och har så många fler växlar och svårighetsgrader än stora hästar"..  Det kändes skönt att höra.. Jag har ju själv gjort samma resa (för väldigt länge sedan) och vet hur hon tänkte när hon satt upp på en liten raggsocka för första gången.

Men!  Igår red vi ut.. Jag brukar instruera henne lite medans vi rider eftersom dels är hon som sagt ny på islandshästar, dels så är hästen hon köpte väldigt ung och dels så vill jag att det ska gå bra för dem tillsammans. Så, oftast rider vi bredvid varandra och så ger jag henne lite tips.

Nu tycker jag att de har kommit så pass långt i utbildningen så det börjar bli dags med tempoväxlingar, lite gymnastikövningar m a o.

Så vi börjar med kort tempo tölt, får hästen att kännas så där avspänd, skön i formen, med rytm, takt, tempo perfekt. Därefter låter vi vår rumpa "sjunka in i sadeln" lite extra, vi för fram våra axlar typ 1mm, driver med 1 skänkel växelvis, bjuder hästen att höja, ta fram nacken lite, trycka på lite med bakbenen. När hästen börjar öka så hänger vi med och erbjuder hästen stöd, balans och trygghet. Lite kontroll (halvhalt) så att hästen inte börjar trava eller galoppera och så lite lätt ställning i nacken så att det inte blir styvt och passtaktigt - vi vill ju tölta. Efter några meter så spänner vi sätet lite, spänner framsidan av låren in mot sadeln, trycker till med båda knäna in i sadeln (stoppar framdelen med vårt säte) och så blir vi lite fast i handen, andas djupt, lyfter "kissblåsan" upp mot solarplexus och ber hästen att sakta in men med energi och istället för att driva framåt ska hästen nu vinkla bakbenen mer, sätta sig lite till på rumpan, höja manken, lyfta framknäna och runda överlinjen, m a o komma in under sig och vilja hålla steget längre i marken/luften.. Så fort hästen svarar, så andas vi, slappnar av en smula, ställer hästen lite, behåller korta tölten, får hästen att bli så där avspänd igen.. för att sedan repetera övningen.

Mycket bra övning! Ger hästen stretchövning och gymnastik samt tränar ryttare och häst att bli mer lyhörda för varandra. Och lite roligare än att ligga i samma tråkiga tempo hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar