torsdag 7 februari 2019

Avslut Kjartan - Tips vid skador

Det är fortfarande väldigt tungt att tänka på Kjartan men tyvärr så måste man även göra försäkringsärendet klart. Väldigt jobbigt att behöva hålla på med sådant efteråt men då hans kolik var med så korta intervaller mellan kolikattackerna så blev det lite eftersatt.

NU är äntligen allt klart. Det är inte billigt med kolik-hästar, det kan jag konstatera.
Varje besök på jourtid låg runt 6000kr och det var totalt 5 sådana.. 1 besök höll jag på till morgonen efter och det kostade "bara" 3000kr.  Nödslaktaren kostade 8600kr (eftersom det var jour).

Så totalt kostade Kjartans allt som allt: 34 784kr, exkl min tid, min avsaknad från jobbet osv.
Men det var han helt och hållet värd..

Det som gjorde det hela lite jobbigare var ett en veterinär var så fulltjokad med jobb så veterinären hann inte med journalskrivningen. Hinner de inte med detta, så kan företaget inte skriva ut fakturor. Vilket innebar att jag fick ringa några gånger för att till slut maila och tjata på dem att "vi vill avsluta allt så vänligen skicka över journaler, fakturor så jag kan avsluta försäkringen".. 1 månad efteråt fick jag äntligen allt och kunde skicka in till Agria.

Det var tungt att skriva ett brev om händelseförloppet med mina egna ord, som föranledde till avlivningen. Det är som att återuppleva allt återigen. Tack och lov att jag hade skrivit ner det mesta i bloggen samt fört anteckningar vid sidan om, för utav egen erfarenhet med Brana, så är det viktigt att ha koll på datum, skador, händelseförlopp, återhämtning osv. För det blir lite grötigt efter ett tag i huvudet med så många sjukdomsförlopp.

Vi fick tillbaka totalt 25 048kr från Agria. Tack och lov för försäkringsbolag!! Så summa kardemumma fick vi betala 9 736kr till slut. Ändå en rätt saftig summa men bättre än 34 000...

Så, ett tips till alla er med skador:

  1. För dagbok. Skriv in skadan, hur det hände, var det hände och när det hände. Fota gärna.
  2. Anteckna vilken veterinär, ungefär vad veterinär gjorde, vad veterinär sa, telefonnr till veterinär
  3. Skriv även hur hästen återhämtade sig, vad ni gjorde för att göra detta, foder ni gav, behandlingar, bandage, täcken, hur lång tid det tog, osv.
  4. Skriv upp journalnummer, fakturor och knyt ihop dem så inget försvinner eller blandas ihop.
  5. Skriv upp hur mycket ni har betalat och koppla sedan ihop det med hur mkt försäkringsbolaget har betalat osv.
  6. Läs på i förväg om vad du har för försäkring. Kanske täcker försäkringen skadan, kanske inte.. Bättre att veta tidigt än att stå där ledsen med en ensam grimma i handen och skulder på 50-70 000....
  7. Ha telefonnummer till alla viktiga instanser i mobilen! Veterinärer, alternativa veterinärer, hästambulans, nödslakt.. Då behöver du inte hålla på och leta efter nummer utan de finns där, i mobilen - redo att användas.

På det sättet har ni full koll på något som annars kan bli väldigt svårt att minnas när man börjar med försäkringsbolaget. För det är inte alltid försäkringsbolagen betalar ut försäkringssumman bara för att hästen har blivit skadad och då är det bra att ha koll på all fakta.

Nu ska jag bara göra det (enligt mig) tyngsta uppgiften.. Lämna tillbaka hästpasset till SIF.. Då blir han verkligen död...

Älskade Kjartan.. som jag saknar dig..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar