lördag 16 februari 2019

Smittskydd & Info

Det är en smula hysteriskt just nu om man läser på cyberspace, alltså Facebook och andra hästsidor. Folk skriver om EHV-1 här och där och paniken är hög, det kan man förstå..

Men, det är skillnad på informationen och informationen.  Jag tycker det är vansinnigt bra om stall går ut ganska snabbt om att en häst är sjuk och har tagit prover. Tydligt, öppet och bra att varna alla.
Sedan har vi då den perfekta sidan som berättar om smittor, den heter Travsport/Smittinfo.. Men!! Ett problem som jag ser är att Travsport skriver upp smittinfon lite väl sent och lite väl formellt. Dessutom skulle jag känna mig rätt trygg i att de på något sätt journalför varje inlägg så man kan se vad som hör till vad; Alltså "provtagning 234" och om det sedan konstateras så blir det "Konstaterat 234" - då man vet att just den provtagningen blev konstaterad.. Sedan skulle det vara skönt att veta att de provtagningar som är negativa också skrivs upp.

T ex Skånsta Ridklubb, som vi alla vet har EHV-1 neurologiska formen.  Travsport/Smittinfo gick ut med konstaterad EHV-1 den 23 januari i Östhammars kommun..  Skånsta själva gick ut med feber-information redan den 19 januari.  Då hade provtagningen gjorts den 18/1 på första sjuka hästen men ingen info gick ut på Travsport/Smittinfo och  sedan blev ytterligare 2 sjuka under helgen och och den 23/1 blev ytterligare 3 hästar sjuka i feber och 2 av de 3 var vingliga..
Den 19/1 hade då veterinärer provtagit häst i stallet men fortfarande ingen förhands-information på Travsport/Smittinfo..  Det som är mest tragiskt är att prover togs på en häst tidigare, den 4/1 och den konstaterades ha EVH.. Misstag kan alla göra - så jag anklagar ingen (varken Skånsta som inte gick ut med ngn information eller de veterinärer som missade det), men man undrar alltid om varför det inte las ut på Travsport/Smittinfo om att prover hade tagits? Den s.k förvarningen; "misstanke om.."

Den 12 februari fick en häst på Stall Sandö (Värmdö) feber, de gick ut med det direkt på Facebook och jag tror att Travsport/Smittinfo gick ut med varning direkt om detta med "febersjuk häst i Värmdö) för att sedan konstatera den 13/2 på Travsport/Smittinfo..

Den 13/2 gick Travsport/Smittinfo gått ut med Febersjuk häst i Stockholms kommun. Prover tagna men inget mer än så är konstaterat.. Och ingen verkar veta var själva febern är, alltså vilket stall.  Men jag antar att hästen är konstaterad frisk då eftersom ingen ytterligare information har kommit ut.

Så, vi har 2 konstaterade stall som har EHV. Skånsta i Åkersberga, Sandö på Värmdö. Dessa stall har gått ut med information på Facebook och sina ev. hemsidor (såvitt jag har förstått)..

Men vi hästmänniskor måste bli noggrannare på vår egna smittspridning.
  • Se till att kläder är rena
  • Byt kläder mellan olika stall
  • Borsta skor, ridväst, spö, hjälm noggrant från smuts och virkona efteråt - det räcker inte bara att spraya på virkon utan utrustningen ska vara ren från smuts!
  • Tvätta kläderna i 60 grader.
  • Tvätta händerna..
  • Låt bli att klappa andras hästar.
  • Låt bli att låta din häst nosa på annan häst..

Var lite petigare med när hästar kommer till nya stall. Försök isolera hästen i 3 veckor, om det inte går - gör det bästa av situationen. Ställ hästen i yttre boxen, sätt skärmvägg mellan hästarna, välj egen hage (bygg en hage i hagen och gör kanal mellan) och låt bli att röra den hästen alltför mycket. Tvätta händerna mellan du har rört nya hästen och de gamla vanliga hästarna.

Dessutom.. EHV är inte en elak virus som flyger mil efter mil för att komma till ditt stall och smitta hästarna. 50 meter är säkerhetsavståndet mellan sjuk och frisk häst. Men som sagt, det smittar lättast genom direkt kontakt eller att en häst frustar och en annan häst andas in ångorna från den frustande hästen. Men visst, både kvarka och EHV är hemska sjukdomar..

Och har ditt stall någon smitta, så gäller det som alltid - isolera stallet, rengör stallet noggrant efter att sista sjuka hästen har blivit frisk, virkona, rengör all utrustning, grepar, skottkärror, ja allt som har varit i stallet medan de var sjuka. Håll din isoleringstid till 3-4 veckor efter sista hästen är frisk.. Och som alltid - var noggrann med din egna hygien!! Rengör kläder, skor, tvätta händerna.

Vi har gjort som alla andra.. Vi har stängt vårt stall för nya potentiella inackorderingar ett tag framöver. Vi är 100% friska men vill inte ta in någon ny häst i nuläget.. Det är helt enkelt för riskabelt. Jag har slutat hålla lektioner helt och hållet, pga samma orsak, jag vågar helt enkelt inte..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar