tisdag 12 juni 2018

Kort sväng i skogen & Utehästar

Igår blev en ganska kort sväng i skogen med hästarna. Båda gick väldigt bra, alltså min stallkompis häst och Teo - så vi beslöt att korta ner träningen. Varför rida på när båda hästarna jobbade på suveränt från start?!

Så det blev nog en 20-minuters runda i lite tölt, trav, galopp och förstås, skritt.

Hästarna går ute dygnet om numera. Vi har dividerat om hur vi ska göra eftersom 3 av killarna har gått upp på tok för mycket och så är det skador på 2 av pojkarna hela tiden. Vi har snackat allt från egna hagar (men otroligt tråkigt för hästarna) till öppna upp hela hagen (risk för fång och mer fetma) till magerhagen (risk för mer slagsmål) till... ja.. box och hage på dagarna (mer uttråkade hästar vilket leder till mer slagsmål)..

Så jag kom på den "tokiga" idén att ha dem ute dygnet runt.. i magerhagen. Hästar som går ute dygnet om brukar bli lite slöare (mindre slagsmål) och nöjdare med situationen - det är deras naturliga livsstil - och förhoppningsvis betar de ner magerhagen rejält så att de går ner i vikt. Så i lördags fick de vara ute dygnet om. Och simsalabim!!! Hästarna har redan minskat i omfång, inga slagsmål och nöjdare tröttare hästar.

Kjartan behöver dock mer bete men eftersom flocken verkar fungera bättre med honom och jag vill inte heller att Kjartan går ensam på nätterna, så får vi arbeta lite med "fodringspass".  Varje morgon får Kjartan hoppa in i en mer gräsig hage bredvid våra andra och varje kväll så går han tillbaka till flocken. Det gör att han får en paus från busiga pojkar, hinner äta mer på dagen och går faktiskt upp i vikt och så på kvällarna/nätterna får han umgås med flocken så han får det han behöver när det gäller den sociala biten. Han är väldigt nöjd med detta plus det faktum att han får betfor, kornkross, havre, strålucern när han kommer in på box några timmar per dag.

Nöjd liten gubbe..

Men det är klart att man ska ha service inne också.. Mer mat, tack!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar