torsdag 10 mars 2016

Med värmen kommer sommarpälsen

Nu börjar värmen riktigt komma och ljuset, fågelkvittret och allt mys med våren. Det jobbigaste med våren är dock leran och pälssättningen!! Leran kan jag inte göra så mycket åt, förutom att grusa överallt där hästarna är - vilket är ogenomförbart då det inte är mitt stall - men pälsen kan jag åtminstone göra något åt.. 

Brana fäller inte så jättemycket eftersom hon är helrakad. Det blev en liten miss i planeringen med henne då hon svettades enormt i höstas och jag rakade av henne allt eftersom jag trodde att vi skulle börja träna på allvar och så blev hon skadad igen. Hon fäller men det är så små hårstrån och knappt synliga för ögat så där borstar jag bara lite som vanligt. Däremot märks det att sommarpälsen är på väg då den är mörkare än vad vinterpälsen är. 

Men Kjartan.. Den mammutpälsen börjar lossna nu. Han har päls som är ca 5-8 cm långa med tjock underpäls så han har börjat fälla rejält. Det är bra att hans omställning från vinter till sommar fortfarande fungerar, han är ju ändå 30 år.
Jag har provat många olika redskap för att hjälpa honom med att fälla - allt från piggborste, ryktsten, sån där austund kam (ni vet med hakar i metall) och även en karda.. 
Jag har märkt att den bästa "dra-loss-pälsen" verktyget är en hederlig vanlig svettskrapa i metall. Den följer hästen lätt, man kan välja hur hårt/löst man vill trycka och den är taggig och greppar tag i pälsen på ett lätt sätt utan att fastna eller dra loss päls som inte är redo att lossna.  Kjartan brukar dessutom ha assistenter i hagen i form av fåglar som brukar sätta sig på honom och dra loss päls, han verkar inte bry sig om detta. 


Varför fäller hästar? Hästarna behöver byta kläder, likadant som alla andra djur. De har en tjock vinterpäls för att klara av vintern men måste byta om nu till sommarpälsen. När ljuset kommer, då brukar fällningen/sättningen börja. 
Det brukar inte ta så mycket energi att fälla men att sätta ny päls däremot kan vara väldigt jobbigt för hästarna. En del hästar tycker det är mycket obehagligt under den här perioden och man kan hjälpa hästen lite genom att tvätta hela hästen så att hästen är ren, då kliar det inte så mycket. Att ställa av hästen funkar också men ibland kan det vara lite svårt i startgroparna på tävlingssäsonger, ridskola osv. 
En del har också  märkt att hästar behöver tillskott på B-vitamin men det finns faktiskt inget vetenskapligt bevis på att hästen behöver detta och lindras av detta tillskott. Dessutom ger vi alldeles för små mängder och det behövs rejäla doser kontinuerligt för att det ska ge verkan. 

I vilket fall som helst så är det mycket päls som lossnar just nu och man får stora härliga bollar av päls i boxen, som jag slänger ut till fåglarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar