måndag 8 februari 2016

Branas skrittarbete

Kanske bör nämna hur vi jobbar när vi jobbar bara i skritt.. En del kanske tror att jag sitter där med långa tyglar och bara låter henne lufsa på?? Nää, sån är inte jag..


I en veckas tid nu har jag då ridit ut och även ridit på volten. Vi har konditionsskrittat (power walk) vilket innebär att hon får gå i form, en smula djupare och en smula längre men fortfarande med massa bakbensaktivitet men hon ska länga steget och gå mer framåt. Inte korta steget och lägga vikten under sig och på så sätt höja nacken utan länga steget, böja mer på bakhasorna och trycka på vid avstampet från marken och då samtidigt vara mjuk och smidig i nacke, mun, hals vilket brukar resultera i att hon sänker/länger halsen och höjer manken/ryggen. Av och till kortar jag upp henne, stämmer av att hon är med mig och sedan länger henne igen för att se att hon hänger med på vad jag vill.

Jag växlar detta med öppna längs med grusvägen och halvhalter..

När jag rider på ridvolt är det oftast volter som gäller. Volt, flytta bakdel, omställning, volt åt andra hållet, flytta bakdel, omställning, rakt fram.. Skänkelvikning halvt igenom, "banan"-vikning halvt igenom, halvhalter, serpentiner med perfekta bågar, naturligtvis halvhalt och omställning..
Av och till jobbar jag med kort arbetsskritt och sedan den här konditionsskritten..

Fokus på min sits - känner jag mina 3 punkter (skrevet och sittknölarna), är mina fötter lodräta, är jag avslappnad i axlar, rygg, svankar jag för mycket/för lite, huvudet rätt i riktningen och hakan rätt i läge, benen avslappnade men lagom aktiva. Känner jag att jag har lika mycket kontakt mot sadeln på min högra VS min vänstra sida..  Är mina händer lagom knutna utan att vara stumma. osv osv..

Så här ska vi jobba ytterligare en vecka och sedan är det dags att lägga in lite trav/tölt och sedan galopp/ökad tölt. Jag misstänker att jag kan rida som "vanligt" om ca 3 månader. I nuläget är det skritt ca 30 minuter, snart blir det då tillägg med trav i 10 minuter kanske 2 veckor.. Sedan vrider vi om lite och så blir det skritt 20 minuter, trav 20 minuter om kanske 4-6 veckor.. Skritt 20 minuter, trav 30 minuter osv osv..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar