söndag 13 september 2020

Tävlingskurs dag 3, sista dagen

 Då var det dags för själva momentet som vi har övat inför.. Tävla!! Nåja, övningstävla men ändå tävla. Göra allt som man brukar göra inför en tävling, rida fram, komma till collectingring, rida in och så tävla.. Rida ut och sedan få resultaten. 

Teo och jag valde V1 (som är fyrgång - arbetstempo tölt, ökat tempo tölt, arbets- mellantrav, arbets- till mellangalopp, alla dessa moment skall utföras i 1 varv med start på mitten av kortsidan och så mellanskritt som utförs 0,5varv - också start och slut i mitten av kortsidan). 

Planen var att vi skulle rida arbetstempo tölt, ökat tempo tölt, trav, galopp, skritt. Hmm?? Det blev inte riktigt så. Det blev mesig arbetstempo tölt utan energi, mellantempo ökad tölt med lite galoppinslag och så två travsteg sedan fattade Teo galopp och då ändrade jag mig snabbt och körde på i galoppen.. Därefter valde jag att skritta (mestadels för jag behövde pausa och andas, för Teo är en riktig slöhög att få fram) skritten kändes seg och tung och sedan trav.. som då blev med lite galoppinslag. Var jag nöjd??? Nope, det var jag inte.. Domarna, alltså mina tränare, var dock lite mer nöjda.


Jag tycker nog de var lite väl snälla men jaja.. Så här bedömde de mig och Teo för dagen. Men de höll också med om mina kommentarer, som jag även skrev här ovanför. Hade jag tävlat så hade jag m a o fått: 6+6+7+7+5,5/5 = 6,3.. 

Sedan var det teori. Jag måste säga att herrarnas teori under dagarna har varit väldigt bra! Den här gången pratade Peter och det som snackades var att grundgångarten som man ska fokusera på är TÖLT. Om man har bra tölt, välriden, balanserad, stabil i alla tempon (särskilt mellantempo) så kommer trav, skritt, galopp och flygande pass också lösa sig. Tro inte att tölten blir bättre, eller ngn annan gångart, om man fokuserar på att förbättra galoppen.. eller traven. Träna tölten, så kommer allt annat (oftast).

Jag överhörde lite diskussion också med några ekipage och Peter och till slut blev det en teorilektion till då Peter ansåg att det var väldigt viktigt. OM man har bra stabila gångarter (utan alltför mkt wow) med korrekta byten utan några överslag eller tappade gångarter.. Så SKA man hamna över 6,0.. Minsta miss, oavsett om det är en superflott häst, så blir det tyvärr spärr på höga poäng. Så håll hästen stabil i gångarterna och gör korrekta byten! De poängterade det fler gånger.. 


Lektion 2! Jag ville ha revansch från morgonen. Jag ville rida fyrgång igen! Så jag värmde upp litegrann och så blev det en liten ovanlig fyrgång. Ja, Peter tyckte ordningen var väldigt konstig men jag trodde på den och trodde att Teo skulle fungera på den, så hans ord var: "Jamen var annars ska man inte prova detta om inte på en tävlingsträning?!" Så jag provade: ökat tempo tölt, trav, starta mellangalopp, skritt och så arbetstempo tölt. Tjo! Det gick asbra!! Jag fick till riktigt bra ökad tölt, asbra långsida med trav - sen tappade jag och så startade jag galoppen i 100% superhögt tempo och sen dog jag.. Jag orkade inte mer. Som sagt, jag har en superslö häst som kräver maximal drivning. Så jag skippade skritten och arbetstempo tölt. Jag var sååå nöjd ändå.

Peter sa att jag har tränat Teo så metodiskt och strukturerat och så långsamt (som han behöver). Jag har bevarat tölten utan att den har blivit travtaktig, fått en riktigt bra ökad tölt - som han inte trodde vi hade i oss - och bara vi blir stabila och får med bakbenen lite till samt magen på oss båda så kommer det bli riktigt bra. De nämnde 6,7-7,5, typ..  WoW.. 

Men jag får absolut INTE ha bråttom!! Långsam metodisk strukturerad träning. Han är ännu bara 8 år.  Har jag väntat och tränat hans tölt (som han inte kunde vid 4 års ålder utan den har jag lärt honom) så kan jag nog vänta lite till på att gångarterna blir starka. Riktigt riktigt bra träningstävling, jag är så stolt över Teo och mig själv. Som vi har kämpat! 
Och jag kan lova att jag är supertrött nu, har typ varit det hela helgen och mina muskler känns.. Men det är en skön känsla för jag känner att jag red riktigt bra i helgen.  Kan jag bli bättre?? Jomenvisst kan jag det! Men just nu känns det som "good enough" det jag har och den kunskap jag har fått med mig från helgen.

Jag och min stallkompis (som också var med på kursen) har fått order om att låta hästarna vila några dagar så det ska vi göra nu...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar