onsdag 2 september 2020

Mask-kollen

 Då har samtliga av våra islandshästar kollar masken.. Maken till olika masknivåer på hästarna tycker jag, men en del är väl mer resistenta mot mask samt äter inte i bajs-ratorna och det beror säkert på var i bajshögen jag plockar bajset. Man får ju anse att mätningen som görs är ett hum på hur läget ser ut.

Teo hade under 25epg vilket innebär att han behöver inte avmaskas..  inte förvånande då han ser fin ut i hullet, glansig vacker päls och ser allmänt bra ut.

Men Solfari... nog för att jag trodde han hade mask i magen eftersom han har gått i hingsflock tidigare och dessutom ser han lite matt ut i pälsen och har sån där "fölmage" som maskhästar brukar ha men att det var så här rejält hade jag inte förväntat mig. 1400epg plus förekoms av bandmask!! Herrejösses!! 

Försökte sedan ringa via appen Firstvet men tji fick jag.. Första lediga telefontid var på lördag. Men alltså, jag vill ha medel NU.. Så jag ringde min vaccinationsveterinär och berättade läget, hon skrev ut direkt till ett apotek så nu behöver jag bara åka dit och hämta. Att det ska vara så bökigt med avmaskning.. Tycker att maskprovningsstället borde erbjuda direkt recept på maskmedel när man har fått sitt resultat, eller att man klickar i en ruta när man bokar maskkollen: "Om din häst har över 400epg, vill du ha avmaskningsmedel utskrivet på recept direkt? Det kostar bla bla kr.." Det skulle vara perfekt. Då slipper man besväret med att jaga fram och störa en veterinär som ska skriva ut recept osv.

Nåja, nu har jag mitt avmaskningsmedel och ikväll kommer Solfari få sin dubbeldos-rakabajsarmedel och sedan ställer jag mig och mockar hage under hela kvällen. De kommer få gå i mindre hage under 4 dagar, tydligen tar det 1-4 dagar innan en häst bajsar ut alla döda maskar efter en behandling och därefter tror jag att de kan gå i hela hagen igen. Misstänker att jag kommer få mocka hage lite då och då en stund framöver samt kolla masken på Solfari igen om någon månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar