fredag 17 april 2020

Lite olika övningar

Jag ägnar mig rätt mycket åt en och samma övning men är väldigt petig på själva övningen.  Tänkte ge lite om vad och hur jag tränar.

Min kille är väldigt lång, väldigt lat, väldigt bekväm, väldigt mkt 4-gångare, lite ojämna sidor och har haft svårt med tölten. Därför övar jag på dessa övningar som gör honom lite mer spänstig, samlad och mer jämn i sidorna.  Alla hästar (och ryttare) är olika så ta mina ridtips som en idé-spruta istället för den enda sanningen..
  • Jag börjar oftast med att stämma av kommunikationen. Detta gör jag genom att rida på långa tyglar, svänger hit och dit med sätet. 
    • Kommunicerar vi?
        • JA - fortsätt med nästa övning.
        • NEJ - kontrollera mitt säte, gör om, gör tydligare. Om det fortfarande inte fungerar, gör halt, andas, tänk igenom din mentala status: Är du här och nu? Är du i din bubbla? Är hästen i din bubbla? Gör om, gör rätt..
  • Kortar tyglarna samtidigt som jag gör halvhalter. Stäm av att hästen svarar rätt med kortning av tyglar genom att samla bakdelen, smaka på "bettet" (jag rider oftast på hackamore, så då tuggar hästen till ändå utan bett), känn efter så hästen inte tar bettet, typ blir tung i handen. Kontrollerar att jag inte är för övertydlig i min halvhalt, att jag ger efter i rätt ögonblick.
    • Kommunicerar vi fortfarande?
        • JA - fortsätt med nästa övning
        • NEJ - kontrollera att halvhalten fungerar. Kontrollera mitt säte, gör om, gör tydligare. Om det fortfarande inte fungerar, gör halt, andas, tänk igenom din mentala status: Är du här och nu? Är du i din bubbla? Är hästen i din bubbla? Gör om, gör rätt.. 
  • Flyttar framdelen från långsida till medellinjen, flyttar tillbaka och flyttar återigen till medellinjen osv. Gör detta med hjälp av halvhalter, inre skänkeln, stöd på ytter tygel, vinklar halsen lite inåt (från rörelsen). Bromsar tempot med hjälp av yttre skänkeln men håller "ytterdörren" öppen, så hästen vet vart den ska. Omställning genom halvhalt, stänger ytterdörren med hjälp av yttre skänkel, yttre hand, ställer om sidorna, och gör om fast åt andra hållet. Ser till att hästen svarar för mina halvhalter, flyttar sig i sidan utan att kasta sig åt sidan, att hästen förstår min halvhalt och omställning. Själv sitter jag rakt och fokuserar på att mina händer är likvärdiga med mjuka handleder, att mina axlar och säte är korrekta, att jag inte svankar eller sitter för mycket på bakvalvet, att jag finns där med skänklar men är inte för aktiv. 
    • Kommunicerar vi fortfarande?
      • JA - fortsätt med nästa övning
      • NEJ - Hästen slänger sig åt sidan. Böjer hela kroppen som en ostkrok. Går rakt fram. Sliter i bettet. 
        • Dela upp övningen i flera bitar. Börja med halvhalt. Flytta sedan framdelen något steg åt sidan. Stanna. Gå rakt fram. Halvhalt igen. Flytta framdel några steg åt sidan. Stanna. Gå rakt fram.. osv osv. Öka på flyttningen successivt. Ofta är det ryttaren som gör "tygelvikning" och glömmer säte/skänklar. Var noga med sätet, skänklar och händerna! Bli inte frustrerad för att det inte fungerar på en gång, ge det tid. Attackera inte hästen, varken med skänklar eller händer. Ta ett steg åt gången, typ lucia-steg.
  • Skänkelvikning. Från långsida till medellinjen, fram och tillbaka gärna flera gånger per långsida. Gör detta med hjälp av halvhalter, inre skänkeln, stöd på ytter tygel, vinklar halsen lite inåt (från rörelsen). Bromsar tempot med hjälp av yttre skänkeln men håller "ytterdörren" öppen, så hästen vet vart den ska. Omställning genom halvhalt, stänger ytterdörren med hjälp av yttre skänkel, yttre hand, ställer om sidorna, och gör om fast åt andra hållet. Ser till att hästen svarar för mina halvhalter, flyttar sig i sidan utan att kasta sig åt sidan, att hästen förstår min halvhalt och omställning. Själv sitter jag rakt och fokuserar på att mina händer är likvärdiga med mjuka handleder, att mina axlar och säte är korrekta, att jag inte svankar eller sitter för mycket på bakvalvet, att jag finns där med skänklar men är inte för aktiv. 
    • Kommunicerar vi fortfarande?
      • JA - fortsätt med nästa övning
      • NEJ - Hästen slänger sig åt sidan. Böjer hela kroppen som en ostkrok. Går rakt fram. Sliter i bettet. 
        • Dela upp övningen i flera bitar. Börja med halvhalt. Flytta sedan hela hästens kropp något steg åt sidan. Stanna. Gå rakt fram. Halvhalt igen. Flytta hela hästens kropp något steg åt sidan. Stanna. Gå rakt fram.. osv osv. Öka på flyttningen successivt. Ofta är det ryttaren som gör "tygelvikning" snarare än skänkelvikning. Var noga med sätet, skänklar och händerna! Bli inte frustrerad för att det inte fungerar på en gång, ge det tid. Attackera inte hästen, varken med skänklar eller händer. Ta ett steg åt gången, typ lucia-steg. 
Alla övningar här nedanför har samma frågeställning som ovanför med skänkelvikningen. 
  • Sedan brukar jag då göra en kombo.. Skänkelvikning och vid omställning så gör jag även lite piaff-aktig skritt och sedan skänkelvikning åt andra hållet. Svårt och det här med piaff återkommer jag till.. 
  • Efter detta brukar jag då göra små volter med bakdelsförflyttning utåt. Så hästen går med framdelen på volten men bakdelen utanför volten - eller innanför (svårare).
  • Sedan blir det galoppfattning från skritt och liten volt i galopp. Minskar/Ökar volten i galopp. Ibland följer jag fyrkanten och rider sidoförflyttning från kortsida till långsida i galopp, ibland är jag kvar på volten bara.
  • Därefter tölt. Tölt på fyrkanten i öppna. Allt för att mjuka upp, runda, sätta formen, höja bakdelsaktiviteten. Volt i hörnorna, öppna på långsidan, volt igen och så öppna osv..
  • Sedan brukar jag ofta vara klar. Hela övningen tar ungefär 30min, inte mer.  Och naturligtvis lägger jag in skrittpauser mellan varje övning eller mitt i övningen för att slappna av, berömma och andas lite. Tänka igenom vad jag har gjort, vad jag kan göra bättre och hur hästen kändes. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar