tisdag 8 maj 2018

Hur ska man beräkna hur mycket gräs hästen äter & Betesreducerare

Jag och min stallkompis funderade på det här med gräs..  På höst, vinter och vår så beräknar man via olika foderanalyser hur mycket hästen ska äta och vad den ska äta osv men på sommaren så försvinner alla våra analyser, beräkningar och funderingar över hästens välmående.
För då finns det gräs!!
 
Då bekymrar vi oss för flugor, knott, myggor, fetma och fång..
 
Betesreducerare har jag tidigare skrivit om men jag summerar det lite kvickt här.
Enligt Jordbruksverket är det olagligt att använda betesreducerare om inte en veterinär har begärt att just din häst ska använda detta.  Du ska hellre byta hage om du behöver banta din häst eller minska ner hagen till vettig betes-storlek.
 
Men vettig betes-storlek?? Hur ska jag kunna beräkna det?  Jag hittade en väldigt vettig sida som beräknar mängden gräs (här)
 
Jag summerar det bästa de har skrivit i deras inlägg:
 
"När vi ska beräkna hur mycket hästen äter på bete så räknar vi ut hur mycket torrt material den äter. Betesgräs innehåller ca 80% vatten dvs 20% utgörs av torrt material (torrsubstans). På medelgoda beten kan vi räkna med att hästen äter en gräsmängd som motsvarar 2 kg torrsubstans per 100 kg kroppsvikt (2% av kroppsvikten). Det vill säga att en häst på 500 kg äter runt 10 kg torrsubstans på ett dygn - vilket motsvarar 50 -60 kg gräs.....
Om vi tar ett motsvarande exempel då hästen går på ett bete av medelkvalitet och äter en gräsmängd motsvarande 2 kg torrsubstans per 100 kg kropssvikt så kommer hästen att få 1,5 - 2 gånger sitt underhållsbehov av energi (MJ) och runt 4 gånger sitt underhållsbehov av protein tillgodosett. För en häst på 500 kg kan det leda till en viktökning på runt 12 - 18 kg per månad"
 
Så med andra ord äter en islandshäst, vikt ca 300-350kg, ungefär 7-8 kg torrsubstans/dygn
(2 kg torrsubstans gånger 3.5 = 7.
3,5 är alltså 350kg men delat på 100 eftersom vi måste få ut "per 100kg kroppsvikt")
 
Ska vi räkna lite till så äter alltså en islandshäst ungefär 35kg gräs per dygn vilket är ca 1,5kg/timme (ca 0,3 torrsubstans gräs/timme) (7 kg / 35kg  = 2%)
 
Viktökningen för en islandshäst är nog densamma som för en 500kg häst för de tillgodoser sig betet så lätt...
 
Namn-namn
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar