tisdag 25 juli 2017

Vinterpäls & Stall

Jag har noterat att mina killar har börjat sätta vinterpäls.. Det är så kort stund man får njuta av de skinande blanka korthåriga hästar för simsalabim så börjar vinterpälsen dyka upp. Kjartan fäller sin korta sommarpäls för fullt, jättebra att han gör det för då vet jag att hans normala rytm fungerar - man är alltid lite extra vaksam när det gäller äldre hästar. Teo har jag inte en aning om hur hans rytm är eftersom jag bara har ägt honom i snart 1 år. 

Jag är nog den enda person som längtar till hösten. 

Jag tycker sommaren är lite jobbig med insekter, värmen, för mycket gräs, för lite gräs, för mycket mekande med grovfoder, för hårt i backen. Nää, jag gillar hösten, vintern och våren - det har jag alltid gjort. 

Jag blev lite sentimental igår kväll och funderade över alla stall jag har stått i..  Alla ställen har haft sin charm men det finns några ställen jag saknar..

Långarnös Islandshästar i Grillby.  En turridningsfirma och Ridskola samt privata inackorderingar. Mitt första ställe med islandshästar, det fanns 2 gamla stall och paddock. Där var vi ett gäng "tanter" som gillade uteritter och fika.. Vi umgicks mycket och njöt av varandras sällskap och hittade på massvis tillsammans som "smörjdag", "städardag", långturer och annat.  De som ägde stället bjöd dessutom otroligt mycket på sig själva. Tyvärr flyttade jag då jag flyttade mitt egna boende till Täby och senare så såldes hela stället och firman las ner.

Genas Islandshästar i Kårsta. Stort stall med både turridning, ridskola och privathästar. Här kan vi snacka islandshäststall med stort I. Massa massa hästar och massa massa människor men det kändes aldrig trångt eller otrevligt. Så många olika träningsmöjligheter, allt från långa härliga ridvägar till longervolt, ridvolt och ovalbana. Hästarna gick ute dygnet om i stora härliga hagar - precis lagom med bete i varenda hage men nog fanns det stall också, stort härligt stall. Här satt nästan alltid någon och fikade, någon skulle alltid precis rida ut och man var alltid bjuden att följa med. Firman bytte ägare några gånger och sedan så la de ner den stora verksamheten, firmanamnet finns fortfarande kvar tror jag men med ny ägare. Det enda jobbiga med detta stall var att det var så långt bort, mitt ute i landsbygden.

Klingsboda Gård i Brottby.  Privatägt stall där jag även bodde i en av stugorna ett tag (hyrde stugan). Lyxigt stall med uteboxar och även "vanligt" stall och de har longervolt, skrittmaskin och otroligt många hagar. Här fanns det också otroligt många ridvägar och man kom mer eller mindre ut i skogen direkt efter att ha suttit upp på hästen. Pga personliga händelser så la ägarna ner gården och jag flyttade till mitt nuvarande hus och stall. 

OM jag skulle flytta igen så vill jag nog flytta till egen gård. Ett litet hus med litet stall och bra hagar. Tyvärr är gårdarna runt Stockholm över min budget och husen är för stora. Jag vill bara ha något litet.. Kanske bygger jag själv någon gång - vem vet. Drömmar är ibland bara till för att drömma men ibland slår dem in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar