måndag 24 juli 2017

Helg, morgonridning, Peter-kurs

Helgerna försvinner på tok för fort.. Men jag njuter av dem i fulla drag.

Fredagen tog jag in hästarna från en mycket bromsig hage - nu har bromsarna sannerligen vaknat till liv. Killarna mer eller mindre skriker: Ta in oss!! Trots att de har täcken, flughuvor på sig. De vill slippa de elaka små sattygen som biter på dem. Efter en låång stunds vila i boxarna tog jag på båda prylarna och drog ut längs med grusvägen. Det blev en snabb runda, Kjartan bestämde tempo och eftersom han gärna springer från bromsarna så ökade han hela tiden och Teo var inte sen med att haka på.. Båda killarna i trav, galopp och sedan hemåt i lite högre tempo än jag ville ha - hehe - men men, det var bara att njuta. Svettiga, varma så spolades båda av och så fick de sova inne.

Lördagsmorgonen blev det en liten härlig morgon. Jag är morgonpigg av mig så jag går gärna upp tidigt och rider, dels för att det är svalt ute, Ida kan vänta i bilen, inga insekter och så har jag sedan hela dagen fri för annat. Teo och jag jobbade på ridvolten i trav, tölt och lite galopp. 
Sedan när de var ute så passade jag på att rensa hagen från saker som är giftiga för hästar samt slyade av under trådarna så jag har ren hög strömföring på trådarna. 
Hemåt vid 9-tiden och för en gångs skull - så slöade jag hemma. Njöt av dagen, läste böcker, tittade på naturen, andades.. Man behöver sådant ibland.

 

Senare på eftermiddagen åkte jag tillbaka till stallet och mötte upp mamma. Vi tog in hästarna, borstade av dem och sedan kollade vi igenom all belysning på min transport. Det var en del lampor som inte fungerade så dessa byttes och ja, så åkte vi hem till mig och njöt av kvällen.

Söndagen var Peter-kurs!! Uppe före tuppen och så mot stallet, släppte ut hästarna en stund i hagen medan vi mockade boxarna, packade transporten och sedan var det dags att åka. Väl framme vid MarmaTorp så var det nästan bara att packa ut Teo, på med prylarna och in på ridvolten. Han var så lugn, sansad och har verkligen vuxit i mina ögon. Lätt att lasta, helt cool när vi var framme. 
Eftersom han ändå var så pass lugn nu så passade Peter på att rida lite. Mycket kul att få se honom och även få lite tips om vad jag ska göra.

Teo är en mjuk, överböjlig kille som behöver "samlas ihop" lite mer och bli lite mer lateral, lite mer "spänd".. På tidigare lektioner har han haft spändheten i sig men nu var han mer som han är hemma och nu kunde Peter äntligen få se den där coola killen som jag rider.   Lektion 2 ägnade jag åt att repetera det som vi övade på lektion 1 - alltså lite mer lateral och "spänd" häst.

Prio 1 nu är: Tölta!! Tölta på grusvägar och låt honom bli stark. Låt honom söka sig mot bettet, att han ska ta för sig mer, bli mer lateral, ta i mer med bakbenen. 

Jag vägde  honom också när vi ändå var på MarmaTorp. Jag har vägt honom varenda månad på kursen och i maj vägde han 351kg, juni låg han på 368kg och nu i juli håller han sig kvar på 368kg. Bra att veta när man ev. ska avmaska eller när man kör hästsläp, att veta vikten på hästen.

Måste nog säga att han ser lite hemsk ut på bilden, men till hans försvar så står han och vilar..

Mamma och jag passade på att ha lite kul när vi ändå var på kursen.. 

Hemåt mot stallet, vi alla var trötta, hundar, häst, människor och det var väldigt skönt tyckte Teo att komma hem till sval box. Mamma och jag städade ut bil/transport och sedan var vi klara för dagen.. 

Jag fick en AHA-känsla på lektioner, det är inte ofta jag får det men den här gången så blev det en liten ahaaaaa.. "Man är aldrig fullärd, man är alltid öppen för nya lärdomar"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar