tisdag 25 april 2017

Måste ha en till häst..

Alltså det verkar totalt omöjligt att få någon isis-kompis till hos mig.. Jag tycker ändå det är rätt trevligt och trevliga hagar nu med lunchautomater osv. Men tydligen inget för isis-folk.. Jag trivs dock väldigt bra här och det är billigt om man jämför mot andra stall.

Har räknat ut på ett år att det kostar ca:
1,5 ton hösilage per år = 5 balar =  3000kr/år
ca 15 spånbalar per år = 69kr på granngården =  1035kr/år

Sedan om man är nöjd så här så är det alltså "bara":

  • 16 500kr/år i stallhyra
  • 3000kr/år i grovfoder 
  • 1035kr/år i strö
                           1711kr/månad/häst

sedan tillkommer förstås tillskottsfoder (om man vill hålla på med sådant) och så försäkring, hovslagare, vaccination, avmaskning..  Och visst, man måste fodra också, hela 2 fodringspass per dag - en på morgonen och en på kvällen.. Varför bara 2? Jo, för jag har lunchautomat i hagen och kvällsautomat i boxen.. Så jag behöver bara komma dit på morgonen och på eftermiddagen, resten sköter sig själv..
Automat i hagen
 Automat i boxen.

SÅ.. I nuläget fungerar det bra för mig med 2 isar men Kjartan är ingen ungdom (31 år) och kommer inte leva för evigt. Jag känner att det här med att byta stall kommer jag nog inte göra eftersom jag trivs så otroligt bra i stallet, det är nära för mig när jag åker till/från jobbet (inga omvägar), hagarna är helt ok och jag sköter mig själv - jag borde nog ha eget stall, som min hovis sa till mig..

Jag har förändrats en hel del, det vet jag, när det gäller utevistelse. Förr ville jag ha hästarna ute så mycket som möjligt, helst ute 24 timmar om dygnet, men numera har jag ändrat attityd. Eftersom jag är hos hästarna varenda dag så ser jag att de gärna vill komma in på eftermiddagarna. De gillar att komma in, få sin goa mat, vila, lägga sig ner i boxarna, ha lite "egen-tid".. Och för att det ska fungera för mig, så behöver mina hästar komma in vid 16-17, för då är jag i stallet. Att vara ute från 05:30-16:00 tycker jag ändå är en rätt bra tid, ca 10 timmar.  Visst, det är fortfarande rätt mycket inne, ca 13 timmar, men jaa.. sånt är livet.

Hittar jag ingen stallkamrat så får jag väl köpa mig en till islandshäst. Eller ta in en på träning - det vore optimalt. Men köper jag, så blir det en ung förmåga.. Vi får väl se vad som händer.. Så länge Kjartan lever behöver jag inte skynda på..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar