torsdag 16 februari 2017

Kostnader

Det är alltid kul att föra bok på hur mycket en häst egentligen kostar. För många berättar att hästen var så billig att köpa men man glömmer bort att det är den månatliga kostnaden som är den tyngsta.
Ofta missas en hel del vid uträkningar, t ex försäkring, hovslagare, bensin till och från stallet, utrustningen, vaccination, tandvård osv.

Jag har roat mig med att räkna ut vad mina hästar kostar bara i stallhyra och mat. Jag noterar att jag kommer nog aldrig kunna stå så här billigt på andra stall med den servicen. Jag är under 2000kr kan man säga och då snålar jag inte med något, varken hösilage eller spån. Då inkluderas även morgonfordring, täcke på/av, visitering av hästar, lunchfodring, isolerade vattenbaljor ute, mockning, insläpp, kvällsfodring och sedvanlig stallmiljö med varmvatten, fikarum osv..

Visst, det är jag som gör allt också men eftersom jag åker förbi stallet varje morgon och kväll när jag åker till jobbet så är det ingen extra körning för mig - bara på helgerna. Jag är ju ett kontrollfreak och gillar att sköta allt själv för då vet jag vad som är gjort och hur det är gjort.

Men ska man lägga på arbetskraften som jag lägger ner på hästarna så ökas summan extremt - för det krävs mycket arbete. Hagar ska skötas, boxar och hagar (!) ska mockas, mat ska inhandlas och hämtar, spån ska inhandlas och hämtas, hästarna ska skötas och må bra. Allt ska fungera smärtfritt och man hinner inte med så mycket annat, jag börjar dock hitta en bra rytm med mina automater, så jag börjar få mer och mer fritid.

Nåja, man glömmer bort ibland de där extra kostnaderna som hovslagaren var 7-8:e vecka samt försäkringen. Inget av detta är billigt.. Likaså sadeln, den brukar sällan vara gratis och behöver dessutom kollas varenda gång man köper ny häst och då kanske man även behöver köpa ny..
Sedan kommer de akuta kostnaderna, veterinärvård. De kostnader man inte vill ha men som ibland kommer pga att hästen blir sjuk, tro mig - dessa kostnader kan jag. Min förra häst var ändå ganska "billig" när det gäller veterinärvård eftersom det inte gick att göra så mycket och den mycket bra försäkringen jag hade täckte rätt mycket.  Många glömmer bort att lägga undan pengar för detta eller har helt enkelt inte den lyxen att pengar räcker för att lägga undan men det brukar löna sig i längden att lägga undan lite pengar.

Men stall och hästar är inte bara pengar, även om det styr en hel del. Man ska trivas också, det ska finnas bra hagar, bra träningsmöjligheter och ha bra stallkamrater. För livet måste fungera och man måste kunna åka till och från stallet med energinivån påfylld. Det ska vara roligt att vara i stallet.. Är stallet tråkigt, ledsamt, ensamt så spelar det ingen roll om det kostar 500kr/månad och är stallet roligt, energifyllt så spelar inte heller det någon roll om stallet kostar 5000kr/månad.

Man måste hitta ett stall där du mår bra, där din häst mår bra, där din ekonomi mår bra - för då har du kommit till det bästa stallet..
Kjartan & Brana
 Kjartan & Theodor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar