fredag 30 oktober 2015

Svettiga hästar i hagen

Nu börjar den årstid som jag tycker är svårast att reglera det här med lösdrift, vinterpäls, täcke och svettig häst.

Enligt Jordbruksverket så står detta:

Och jag har sökt och sökt på nätet efter det här med svettiga hästar och lösdrift. Det finns miljoner med fakta om hur man inte ska täcka hästen när den är ute för den klarar av så mycket kyla än vi tror men det är torra hästar som tydligen inte rids eller inte rids så hårt så de blir svettiga. 

Jag hör en hel del personer som släpper ut sina islandhästar (raggsockor, oklippta) svettiga i hagen trots regn, kyla, vinter.. De anser att de torkar i vinden. Jovisst det kanske de gör men när de är totalt sjöblöta så...  Nu menar jag inte hästar som är lite svettiga på halsen eller i flanken utan totalt svettiga hästar - så som de blir just nu när de har tjock vinterpäls och det är plusgrader och man rider på som vanligt. Det rinner om hästen..

En lösdriftshäst som går ute dygnet om behöver sin päls.. Men om den är sjöblöt på kvällen (det är ju då man rider) och släpps ut ca 0-gradigt väder.. är det ok?? 

Jag hittade ETT dokument från SLU där det stod om svettiga hästar och hagvistelse.. Där stod det att en svettig häst ska få en chans att svettas klart i ca 2 timmar, inget täcke på hästen (då behåller du värmen och kokar hästen) men hästen ska stå i boxen. Efter dessa två timmar kan hästen (om den inte har torkat) få hjälp med täcke att torka t ex fleecetäcke. Därefter kan man släppa ut hästen i hagen.. 
Nu har vi alla inte ca 4-5 timmar på oss att låta hästen torka utan man får välja att antingen släppa ut en sjöblöt häst i hagen utan täcke eller med täcke eller låta hästen sova inne under natten. 

Det finns också forskning som säger att man kan släppa ut svettig häst i hagen utan täcke även om det är minusgrader så länge hästen har foder att äta och på så sätt hålla värmen och torka utan att värmeförlusten blir för stor. 
Samma sak här, alla kan inte ge hur mycket foder som helst i hagen.. 

Många löser det genom att t ex raka hästen på en del av kroppen. Då torkar hästen fortare men de viktiga delarna på hästen, rygg+bakdel, har fortfarande tjock päls.. En del rakar hela hästen men då måste man ändå täcka hästen dygnet om och förlorar lite av den lösdriftskänslan man ville komma åt.

Så när jag har skrivit det här så är nog mitt tips att raka av hästen en del päls så att den torkar lättare och kyler ner sig snabbare men man behöver då inte täcka hästen när den släpps ut i hagen.

Snacka om att jag inte följer mina egna råd.. Jag helrakar Brana, förutom ben och huvud som lämnas pälsiga. Jag klipper av benen så här eftersom jag tycker det där med att klippa halva benet är såå otroligt fult.  Så min lilla dam går konstant med täcke på sig..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar