onsdag 19 november 2014

Debatten går högt om SM

Jag ser på SIF:s tävlingssida på Facebook att debatten har gått igång.. Det gör det nästan alltid när något nytt ska införas.. Förra året var det många som debatterade och risade domarhandledningen för att sedan, efter några månader, rosa samma domarhandledning. Det verkar som om nya saker alltid ska debatteras och stötas och blötas och risas..

Det som debatteras nu är många saker men kontentan av det hela är:

  • Varför kvala 2 gånger till SM
  • Varför är tävlingar så dyra
  • Varför får man inga prispengar vid finalplats
  • Varför är det så svårt att få till arrangörer vid stora event
Jag personligen tycker det är bra med 2 kval till SM. Alltså att man måste komma över eller precis på poängen två gånger som ger en rätt att tävla SM. SM är en stor tävling, det ska vara svårt att komma med och målet ska vara nåbart men det ska krävas en hel del ansträngning. 

Jag såg så många ekipage på SM (jag var publik 2013) som verkligen inte hade den kunskapen, lärdomarna eller var redo för SM. Det var helt enkelt "tråkigt" att se på och jag satt där hela långa dagarna, från första dagen till sista dagen.. Ekipage som hade fel galopp, ekipage som inte kunde lägga pass, ekipage som inte kunde trava. Om man kommer till SM ska man åtminstone kunna visa upp alla gångarter och det ska se harmoniskt ut när man ser på ekipagen - visst är de nervösa men att ha kommit till SM innebar (det året) att man hade kvalat till A-klass och därefter kvalat in en gång till SM borde man ha lite mer erfarenhet av stora tävlingar. 

Att kvala in EN gång kan bero på så mycket. Hästen och ryttaren hade en bra dag, det var "rätt" domare som dömde (krasst sagt så dömer vissa domare lite snällare och vissa lite hårdare). Jag själv är ett levande bevis på detta - att få 5.0 av en domare i en gångart och den andra ger mig 6.5 eller 7.0 betyder att domarna upplever min ridning olika, jag rider själv på banan så.... Man ska åtminstone hamna runt kvalpoängen varje gång man tävlar - DÅ är det ok att tävla SM.

Folk säger att reglerna är numera så komplicerade.. Jag tycker de är ganska självklara..

  • Är du A-klassad - tävla på sådana tävlingar och kvala in till SM 2 ggr. 
  • Är du inte A-klassad? Tävla på tävlingar som har SM-kval men anmäl dig då på korrekt nivå (alltså som a-klassenivån, T1, T2, V1, F1) och försök kvala.. Du får inte tävla på Nationella tävlingar förrän du är A-klassad men alla andra tävlingar som har SM-kval, t ex regionala.

Publik.. Jag har varit på 2 stora event (VM i Norrköping? plus SM i Norrköping) och på båda dessa event så pratade jag med folk utanför tävlingsområdet. Det var inte en enda som visste att det var så stora tävlingar i sin egna stad!! Det säger väl en hel del.. 
Även om vi får mycket reklam så är denna reklam mestadels riktad till oss som redan vet om det här, är inte målet att vi ska nå ut till andra så de också kanske kommer och tittar (och betalar inträde)??

Det är svårt det här med stora tävlingar och jag vet att vi är många som är engagerade men som egentligen inte är MED i någon tävlingskommitté.. Hur kommer det sig? Jag ser t ex på Facebook att det är många som kommenterar och kommer med bra idéer men såvitt jag vet, är de inte med i någon styrelse, organisation eller tävlingskommitté.. Varför är ni inte med om ni känner ett sådant behov av att tycka och kommer med så bra idéer?? Det skulle vara suveränt om ni kunde engagera er i t ex lokalklubben..  Ja, jag vet att jag kastar sten i glashus för jag är inte heller med... 

Det är många som säger att det är billigare att tävla på Island.. Kanske de som säger det borde ge lite mer uppgifter om  varför det är billigare och vad som är skillnaden mellan oss i Sverige och dem på Island. Vi i Sverige kanske kräver för mycket "lull-lull" som de på Island inte har?? Vem vet?? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar