torsdag 21 augusti 2014

Friskförklarad :-)

NU är Brana friskförklarad.. Wohooo, så glad jag är..

Vi kom till Evidensia imorse och hade Svipa med oss eftersom båda skulle vaccineras på en gång. Brana har varit rätt het på sista tiden och idag var inget undantag. In i boxen på Evidensia och där började hon stegra eftersom hon inte stod precis bredvid Svipa.. Så jag fick be de ägare till hästen som stod närmast Svipa att byta box, vilket de självklart gjorde. Sen var det då dags för Brana att komma ut på "banan". Eftersom det tog en liten tid (max 3 minuter) innan veterinär kom så blev jag tvungen att promenera runt med henne på banan. Sen fick vi visa skritt och därefter trav på asfalten. Helt ok, ohalt. Och så var det dags för att ge Brana lite "lugna-ner-sig-spruta". Hon fick brems och ville ändå inte riktigt varva ner så att hitta blodkärl var inte det lättaste men till slut gick det. Sjuksyrran sa "jag trodde isisar var lugna och snälla hästar".. Hehe, inte min Brana ;-)

När hon väl blev lite lugn av sprutan passade vi på att ge henne vaccinsprutan och botulismvaccinationen. Hon protesterade genom att veva hårt med svansen, det enda hon orkade göra och sedan raka benet och promenera in i ultraljudsrummet. 5 minuters väntan på veterinär och då började Brana redan vakna till liv igen. Va fasiken?! Veterinär jobbade fort och tog massa bilder och glodde på ultraljudsbilderna - sedan när hon var klar, på ca 15-20 minuter så var Brana klar i bollen och het igen. In i boxen och därefter diskuterade vi status.. Fint ben, bra senor och det enda som finns kvar är ärrbildningen på ringbandet, tyvärr - det kommer hon få leva med. Men hon är konstaterad frisk och ingen aktiv skada kvar. Nu börjar igångsättningen!

Skritt 20 min varannan dag för att ökas på till 1 timme under en månad och sedan skritt 1 timme varje dag i 1 månad. Därefter trav/tölt kombinerat med skritt i en månad och sedan galopp/ökad tölt kombinerat med alla andra gångarter en månad.. Vilket innebär att i december, när jag börjar min nästa semester, är hon redo för att tränas på fullt allvar. Visst kan det hända att vi får bakslag men den sannolikheten var mycket låg enligt veterinär. OM det skulle ske ska jag kyla benet igen, ringa och sedan blir det väl antiinflammatoriskt och omstart. Som sista utväg opereras hon men det var verkligen som sista sista utvägen, enligt både kirurgen och veterinären jag har.

Jag ÄR SUPERGLAD & det ska bli HÄRLIG att få rida henne med mål mot nya tävlingar 2015!!!

2 kommentarer: