fredag 27 juli 2018

Underbar morgon!!

Jag tror inte ni förstår hur underbart det är på mornarna när man kommer till stallet och nu pratar vi om väldigt tidiga mornar, typ 04:30.. Ska försöka förklara:
 
Man kommer in i stallet, svalt, tyst, lugnt. Några hästar står inne och de sover så gott. Tänder ingen belysning utan smyger in till "min" stalldel och tänder där inne. Gör ordning kraftfoder..
Tar mig ner till hagen.
 
Dimman ligger som en slöja över ängarna, fåglarna har inte vaknat utan det är tyst, mjukt som en uppfluffad dunkudde..
 
Hästarna står och vilar eller betar gräs. Tyst strosar de runt på ängen och så hummar de lite mjukt när de ser mig. Lägger mulen i min hand, snusar lite, andas lite på mitt ansikte och så går vi upp, tillsammans till stallet.
 
Borstar av dem, stryker min hand längs med deras mjuka päls och känner deras varma muskler under huden. Tystnad.. bara lugna hästar som står stilla i stallet. På med sadel, träns och så hjälm.
Tar ut båda och så skrittar vi iväg.
 
Hästarna går på i aktiv skritt, öronen spetsas hit och dit medan vi spanar över ängarna där dimman dansar likt älvor, en och annan hare skuttar iväg i förskräckelse.. Startar tölt och så dansar vi fram på jordstampade stigar. Dova hovtramp möter torr dammig jordig stig.. Häst som frustar.
 
Sedan vidare hemåt, nöjda svettiga hästar som skrittar med aktiva steg mot stallet. Sadlar av, tränsar av, klappar om deras mjuka fina kroppar, duschar av dem. De ruskar på sig så det blir en dimma av vatten.
 
Fortfarande bara hästarna och jag, tystnad..
 
Vi går tillbaka ner mot hagen, möts av deras kamrater i hagen som hummar välkomnande och så släpper jag ut dem. De vänder sig mot mig, stoppar mulen i min hand, jag säger "tack", ger dem en ödmjuk smekning längs med sidan av mulen.. Stänger staketet, går tillbaka till stallet.. vänder mig om.. ser de stå kvar med öronen spetsade mot mig. Jag ler lite.. går vidare..
 
Fåglarna börjar kvittra, solen börjar sakta skingra älvornas dans på ängarna.. och jag åker till jobbet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar