torsdag 12 mars 2015

Vintersäkrad vattenhink..

Vi står i ett stall där man inte får använda elkablar till hagen. Alltså, inga thermobar eller liknande. 
Utan vi får hålla oss till det som vi kan fixa själva. 

I nuläget har vi använt två "toalådor" med hink inuti, alltså två hemmamekade (av pappa) trälådor med frigolitisolering innanför och så en hink med lock av trä och frigolit.

De har fungerat rätt bra men är inte tillräckligt isolerade för att klara av kylan. Ibland har det, under nätterna, frusit till så att vi har fått knacka loss en rejäl isskorpa. Och det har inte ens krypit under -15 grader i vintras.. Tänk er de vintrar när vi har runt -20 till -25 grader ute. Då kommer de verkligen inte fungera. Dessutom har en viss (isabellfärgad) häst knaprat på lådorna så de kommer inte klara en vinter till..

Thermobar har en gasolvariant men jag ser inte det som en optimal lösning då man måste byta flaska varje månad (enligt deras hemsida).. Men Thermobar har tydligen en hink där locket sitter inuti hinken och den ska tydligen hålla för rejäla grader.. 
De har t om gjorts tester:
Temp       Tid till första is      Vattentemp efter 6h             Tid till första is
-6,7°C       17,6h                         +9,4°C                                        4,2h
-17,8°C        9,2h                         +7,2°C                                       3,1h
-23,3°C        6,4h                         +4,4°C                                       1,9h

Det kanske är en sådan vi bör fixa.. Men den tar bara 19 liter.. Det tömmer våra hästar ganska snabbt. Vi har två murarhinkar, 20 liter varje.. Fast å andra sidan, så fryser inte våra hinkar på 2 timmar. Det tar lite längre tid än så..  Vi kanske bör vara nöjda med det vi har. 

Kostar gör den också: 1695kr.. 

 Det finns frostvakter som går på 12V och det är nog det vi funderar på att bygga men kanske inte ändå med tanke på all beskrivning ovanför om hinkarna. Men det är klart, finns det andra som har byggt en sådan lösning, UTAN EL (230V), fast då med batteri så tar jag tacksamt emot förlag på hur det bör byggas.. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar