fredag 13 mars 2015

Skritt i olika tempon

Det finns skritt och så finns det skritt.. Man kanske inte tänker sig att det finns olika former av skritt men det finns det, precis som alla andra tempon i övriga gångarter.

Det finns "åka-med-skritten" där man mer eller mindre låter hästen bestämma tempot och kanske t om rider med lösa tyglar medan man pratar med sina vänner eller bara njuter av åkturen..

Eller så har vi "tävlings-skritten" där man har lite kortare tyglar och ber om det optimala längden, takten, formen från hästen. Man jobbar med hästen i varje steg och försöker få ut det maximala poängen från domarna.

Vi har "arbets-skritten" eller det jag kallar power walk, där man ber om mer energi från hästen, mer kraft, mer av allt..

Och så har vi "mellan-skritten" den skritt de flesta håller. Den skritt som man oftast värmer upp i med långa tyglar, halvlånga tyglar, korta tyglar. Den skritt där man inte ber om allt från hästen men ändå en uppmärksam och villig skritt.

Så har vi "skrölten" men då börjar vi blanda in på tölt så den lämnar jag..

Vi körde med "power-walk" igår, Upp på Brana, Kjartan som handhäst, Svipa+Nilla som sällskap och så drog vi iväg på grusvägen. Mycket energi på samtliga hästar och det tog väl en timme tror jag att skritta den här vägen. Alla hästar var mycket energiska, villiga och väl hemma igen såg vi att alla hästar var lite lätt svettiga. En mycket härlig runda i skogen och en mycket effektiv runda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar