onsdag 18 mars 2015

Verkar vara svårt att förstå det här med A-, B-, C-klass plus SM-kval på islandshästtävling.


Jag ser att ungefär varannan/var tredje vecka kommer det en fråga på Facebook till Svenska Islandshästtävlingsförbundet som lyder ungefär så här:

Jag vet inte om jag har förstått de nya a-klassreglerna rätt, är det så att man behöver kvala till a-klass eller får alla som vill starta?

Jag försöker summera ihop alla svar då det verkar vara väldigt svårtolkat för alla..

SVAR:
A-klassreglerna är oförändrade. För att starta A-klass måste du vara a-klassad.
Det är däremot valfritt för varje arrangör av regionalt SM-kval att hålla "SM-grenarna" öppna för alla, även de ekipage som tidigare inte uppnått kvalpoängen för A-klass.

P1 och P3 räcker med en gång. I stilpass och speedpass skall man kvala två gånger.
I passlöp räcker det med ett kval. Föregående års SM gäller som ett kvaltillfälle (förutsatt att man har rätt poäng/tid) till innevarande års Sm - precis som vanligt. Två kvaltider i P2 räknas som två kvaltider även om de uppnås på samma tävling. Juniorer ska också kvala två gånger men kan kvala på vilken tävling som helst.

Det är egentligen väldigt lite förändringar. Bara att man ska uppnå kvalpoäng/tider två gånger. Passlöp undantagna. Juniorer kan kvala på alla tävlingar. Annars allt som vanligt. Och förstås - man behöver inte A-klasskvala för att SM-kvala (förutsatt att man rider rätt gren och på ett SM-kval)

För att SM-kvala
Fr o m med 2015 gäller att kvalpoängen ska uppnås två gånger men att man har möjlighet att räkna kvalpoäng som uppnås även utan att ekipaget tidigare uppnått A-klass. Förutsättningen för det är att tävlingen har rätt domarstatus och att man tävlar i rätt gren. Dvs mindre tävlingar med SM-kval-status kan välja att ha T1, V1, F1 samt T2 öppna för alla (oavsett om man tidigare uppnått A-klass) och att ekipagen har rätt att räkna dessa resultat som SM-kval. Resultatet av detta är att ryttare kan kvala utan att behöva resa till de stora nationella tävlingarna där A-klasser finns. Poäng från föregående års SM räknas som ett tillfälle.
Det här innebär att även om du behöver kvala till SM två gånger så behöver du inte innan kvala till A-klass. Det här säkerställer att ryttarna åtminstone två gånger har tävlat i den gren de ska tävla på SM. Tidigare kunde ekipaget komma till SM och bara en enda gång ha tävlat den gren de faktiskt ska tävla på SM. (I B-klasser rider man T3, V2, F2 och T2. I A-klass och på SM rider man T1, V1, F1 och T2)

I passlöp behöver man bara uppnå kvaltiden en gång. Juniorer ska också kvala två gånger men kan göra det på vilken tävling som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar