måndag 8 juli 2019

Teo pigg och busig

Det händer något på sommaren med Teo.. Han blir otroligt pigg och busig!! Jag vet inte om det är för att han går ute dygnet om eller om det bara är så att han vaknar till liv på sommaren?! För varje sommar har han blivit sån här, ganska svårriden faktiskt.

Svårriden hur, tänker ni kanske? Tja, inte svår att rida men väldigt tittig och har bestämda åsikter om var han ska gå. T ex kan vi rida förbi samma buske år efter år men varje sommar så blir den där busken ett monster som ska äta upp honom för då kan han helt plötsligt kasta sig åt sidan, eller vända helt och hållet eller totalvägra att gå förbi. Det kanske inte är så stora problem i och för sig men på en tävlingsbana är det väldigt stora problem, för han beter sig likadant på tävlingsplatserna. Då har jag svårt att hantera honom, rida in i collectingring, rida in på ovalbanan och prestera på ovalbanan. Så kan vi inte ha det! Jag uppskattar en pigg häst men inte en häst som fladdrar omkring på "fel" sätt.

Problemet fortsätter eftersom oavsett hur bra bett jag har så snurrar det runt i munnen då han inte vill följa min ledning. Snurr på bett = Skador i munnen = Inte alls okey. Jag försöker hitta ett bett som inte är så rörligt i munnen och det enda jag kan komma på är rakt bett.. Men då känns han som en betongklump i munnen. Han fungerar bäst på 3- eller 2-delat bett, ja det eller hackamore. Hackamore gillar ju jag att rida på så det kanske är ett alternativ ändå. Red Brana på hackamore i typ 4 år..

Grundproblemet kvarstår att han inte accepterar mig som vägledare utan tar kommandot själv när han anser att det är bättre med hans ledning än min. Jag vet att ofta har jag kommit till ett bättre samarbete när jag har ridit väldigt långa turer i skog och mark och antar att det är dit jag kommer hamna till slut. Att jag måste bege mig ut på en långtur med övernattning osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar