fredag 19 juli 2019

Mer galopp, Ny häst

Galopp, galopp!! Det är det vi jobbar på numera, jag och Teo. Han gillar inte riktigt mjukt underlag att tölta på och eftersom jag på sommaren rider mestadels på ridvolten, dels så hatar jag insekter och i skog och mark finns fler insekter än vid paddocken samt så har jag min lilla voffa som tycker det är en smula för varmt att hänga med i västen på sommaren, så tränar vi andra gångarter än tölt. Och just nu är det galopp på schemat.

Kort tempo galopp, mellantempo galopp, stor volt, liten volt, mindre än liten volt, fyrkantspår. Ja, allt sker i galopp. Han är riktigt duktig..  Ibland blir han lite för stel och ibland orkar han inte bibehålla galoppen men det är ju därför vi tränar - för att bli mjuka, starka och ha bra kondition. Teo gillar att galoppera!!

Bjuder på en gammal bild på oss..

Träningshästen ökade jag på kravet för att se var han är numera. En smula stressad blev han men efter lite avslappning så förstod han vad han skulle göra, tölta bättre! Vi jobbade med åtta-volter och fokus på att inte hänga i inre handen utan flyta runt med hela kroppen på volten. När det gick som bäst, stannade jag, berömde massvis och satt av.

Äntligen har min stallkompis dotter hittat en häst!! Som är veterinärbesiktad och spattröntgad utan anmärkning, tjohooo!! Jag misstänker att denna häst kommer på söndag eller måndag och så får han gå i separat hage i en vecka för att sedan släppas ihop med våra killar nästa helg, alltså 27 juni. Vi vill vara närvarande länge och se våra hästar tillsammans vid hopsläpp så inget dumt händer och att bara sitta vid hagen i en timme räcker inte. Dessutom är det bra att låta en ny häst gå vid sidan om en stund så de får vänja in sig.
Vi har rätt hård kravbild på våra hästar. De ska helt enkelt fungera tillsammans när man släpper in en ny häst men det är ju inga garantier. Här tar vi en häst från en miljö den känner till och människor/rutiner den är van vid till att komma till nytt stall, nya människor och ovanpå detta ny flock där hästen ska hitta sin plats. Vi kan åtminstone försöka göra övergången lite smidig..
Så den här veckan som kommer misstänker jag att de kommer få stå inne nattetid, så inget händer med hästarna på natten och så får de vara i sina hagar dagtid och lukta in sig på varandra via luften.

Det är också bra med tanke på smittorisk men då ska ju den nya hästen inte alls vara i närheten av stallets hästar och det kan vi tyvärr inte erbjuda. Så vi får göra det näst bästa. Jag själv brukar vara rätt noggrann med att inte klappa eller röra andra hästar, varken hästarna i vårt storhäststall som är bredvid vårt islandshäst-stall eller nya hästar eller hästar på tävling/lektioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar