torsdag 10 januari 2019

Sätet

Det här med ridning är inte enkelt inte.. Man kanske tror att det behövs massa muskler för att kontrollera hästen men det som behövs är teknik. Teknik, Timing och Ödmjukhet..

Teknik för att kunna hjälpa hästen på bästa möjliga sätt. T ex att styra hästen, låta bli att använda händerna, styra med sätet, kontrollera tempot med sätet, visa vägen, erbjud rätt väg och inte bestraffa en annan möjlighet utan se det som alternativ eller förslag från hästen.

Timing för att erbjuda bästa möjliga alternativ till hästen i rätt ögonblick och ge hästen chans att göra rätt. En häst tänker inte att den ska djävlas, göra felaktigt eller så - den väljer alltid enklaste vägen och då gäller det att tajma in den väg du helst vill.

Ödmjukhet då hästen alltid vill göra rätt. Låt hästen försöka, vänta på hästen när du erbjuder vägen du erbjuder. Andas och erbjud.. Var passiv när hästen är duktig, var aktiv när du vill något nytt. Hästar vill alltid vara till lags men kanske inte riktigt kan det du vill..

Om man får till dessa 3 saker tillsammans, då har du en häst som erbjuder det bästa möjliga. Då kan ni bli ett ekipage som samarbetar. Lätt?? Verkligen inte..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar