fredag 9 mars 2018

Mitt stall


Det är väldigt skönt att (typ) driva ett eget stall med islandshästar med likasinnade personer. Vi är 2 personer som har 4 valacker som går tillsammans och allt bara flyter på. Tänk så smidigt det är med tydliga regler och väldigt många smarta lösningar. Man får liksom betala lite för att få det som man vill och nu har jag det sannerligen exakt som jag önskar - synd bara att det inte är mitt egna stall (alltså stall som jag själv äger och bor bredvid)..

Rutinen är ganska enkel, varje dag, samma sak:

Frukost:
  • Lägg ut grovfoder i hagen, ta bort isolerade lock från isolerade vattenbaljor och rigga lunchhagen med grovfoder, sätt på timern på automatiska grinden för lunchen.
  • Ge de hästar som behöver lite extra kraftfoder inne
  • Sätt på/Ta av ev. täcken
  • Släpp ut
  • Sopa rent gången.. Färdig

Insläpp:
  • Lägg in grovfoder i boxen + ev. kraftfoder till de som ska ha det och fyll på vattnet i hinkar
  • Rigga automater för kvällsmat med grovfoder, ställ in timer
  • Ta in hästar
  • Ta av/på täcken, känn igenom samtliga hästar
  • Sopa rent gången.. Färdig..

1 gång i veckan (på helgen), väger vi tillsammans ordning allt grovfoder i säckar som ska portioneras ut i hagen samt våra egna påsar för inne-maten. Ja, det är många påsar (typ 70 påsar) men det underlättar vardagarna så mycket.  Likaså tvättar vi rent vattenbaljorna, som står ute, på helgen och mockar hagen. Vi köper in hösilagebalar också och betalar varannan bal - vi håller inte på och räknar hur många kilon den och den hästen äter utan vi håller det enkelt, helt enkelt betalar varannan bal och är nöjda med det, oavsett om den ena hästen äter mer eller mindre än den andra.

 
Allt annat är våra egna arbetssysslor, som att mocka boxarna, rida, sköta om våra hästar men här hjälps vi också åt om det är så att någon av oss inte kan en dag eller blir sjuk. Vi håller inte på med att man ska betala varandra eller "bli skyldig" en mockning eller ett fodringspass.

Utan fodringsautomaterna hade allt blivit så mycket jobbigare men nu har jag då köpt in en del automater - gjorde jag för några år sedan - samt så har även den andra personen fixat en till (så vi har till varje box samt 1 ute i hagen) så på det sättet behöver vi inte tänka på att åka till stallet flera ggr per dag och hästarna får ändå 4 fodringar per dag.  Perfekt!!

Inget gnäll, inga krav, inget "min häst kräver specialhantering", utan vi är precis likadana och tycker likadant.. Fördelen är ju också att vi har valacker båda två..

Till sommaren, ja eller maj då, flyttar alla hästar ut och får livnära sig på det marken erbjuder dygnet om så då behöver vi bara dyka upp 1 gång per dag totalt för att kontrollera vattnet och att hästarna inte har några skador. Vi ska också få bygga till en väldigt stor hage som är kuperad, innehåller träd inför hösten, vintern och våren - så slipper de trängas i liten hage som de har gjort nu. Perfekt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar