torsdag 19 juni 2014

Skoning

Jag är en sådan person som anser att en häst i träning ska vara skodd! En häst som inte rids, har bra hovar och går i hage längre än 1 år kan med fördel gå barfota men annars tycker jag att hästar ska vara skodda då hovarna slits mycket på varierande underlag, hovarna får en konstig vinkel när de går barfota. Att sko av en häst för bara 1-3 månader är bara dumt, enligt mig. Så, naturligtvis skos min dam också.

Lite basfakta:
  • En hov växer ca 1cm per månad, vilket innebär ca 12cm per år. Hoven växer oftast mer på sommaren och mindre på vintern men snittet blir ungefär 1cm.
  • Om hoven är torr så funkar inte olja eller andra preparat. Vill man få hoven mer fuktig så är det bäst att placera hoven i en hink med vatten, ca 20min per dag.
  • Biotin hjälper hoven att må bättre men då ska hästen göra ett blodprov först för att se om den har brist på biotin och sen ska stora mängder biotin, av veterinär, ges.
  • Framhovarna är runda för att ta den största vikten (60-70% på framdel) och genom att hoven är rund kan den expandera lättare = ta emot kraften och fördela den
  • Bakhoven är mer till för framåtkraften
  • När hoven belastas fungerar den som en blodpump. Den nedre delen av hästens ben innehåller inte muskler och hovarna behövs för att hjälpa till med att pumpa tillbaka blodet från fötterna till resten av kroppen.
  • Strålen ska helst få mottryck vid nedsättning av hoven.  Då fungerar blodgenomströmningen.
Sen anser jag att man ska använda godkända hovslagare som man har en god kommunikation med och som har förståelse för hästens egenskaper. Om jag t ex har en hovslagare som inte kan det här med islandshästar så kan det bli lite knasigt skott - korrekt skodd, ja men kanske inte främjar min hästs gångarter t ex tölt.  Priserna på hovslagare varierar kraftigt, jag har varit med om allt från 700kr till ca 1800kr (normalskodd häst utan broddar, sulor eller dylikt)

På vintern brukar jag ha snösulor, 4-brodd och skor (förstås) och då brukar det gå runt 7-8 veckor mellan skoperioderna men på vår, sommar och höst växlar jag lite genom att antingen ha sulor på runtom eller utan sulor och skoperioden varierar mellan 5-6 veckor.
Min hovslagare tillhör den äldre versionen som anser att det där med silikon, som så många har i sina hästars hovar, skapar en gummieffekt på nedslaget. Ni vet.. Hoven går ner, silikon tar emot stöten vilket gör att stötvågen vandrar uppåt vilket skapar en snedbelastad gungeffekt på benet samt att silikon är faktiskt en 2-komponents massa där oftast epoxi ingår och epoxi är rätt giftigt. Jag håller med honom.. Jag vill inte slänga in en massa material på min häst där hovslagaren måste använda skyddshandskar för att skydda sig själv mot farliga gifter. Sjukbeslag på det sättet - visst det tar jag - men inte en normal skoning. Jag har flera gånger försökt hitta en materialbeskrivning av denna silikon men det verkar inte finnas.

Därför får Brana oftast vanliga sulor med tjärdrev i hovarna eller bara vanliga skor utan något extra. När jag tävlar så är oftast marken rätt hård och risken att trampa på en liten sten som kan leda till ömhet eller snedbelastning av hoven är ganska stor då jag kräver maximal prestation av henne, så är sulor ett bra alternativ.

Men idag är det dags att förnya fötterna på Brana. Det är särskilt viktigt just nu med tanke på hennes senskada, att tårna inte blir för långa. Men sulorna åker av idag och nya skor på..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar