fredag 2 maj 2014

Inte tävla/träna med stång längre?

Nu har hästvärlden tydligen öppnat ögonen.. För nu får man inte tävla och träna med stång som har tungfrihet och kedja längre. Otroligt bra tycker jag då skadorna talar sitt tydliga språk. På Island har de gjort en rejäl undersökning och tydligen är det en hög procent som har skador efter tävling.

SIF (svenska islandshästförbundet) verkar ha beslutat sig att förbjuda stång, kedja, tungfrihet men det är än så länge lite otydligt. Det är SIF Avel som tydligen har gått in och förbjudit stång men såvitt jag har förstått har inte SIF Tävling förbjudit detta? Jag har frågat via Facebook men inte fått något svar ännu.
Och nu har jag fått svar 2014-05-04: SIF har inte alls förbjudit detta utan diskuterar detta på möten. Inget beslut taget ännu, m a o alla ridbett är godkända att använda.
Sen kan det väl vara taktiskt av alla ryttare att kontrollera hästens mun före och efter varje ridning men det är väl något jag anser bara..

Jag behöver ju inte bekymra mig då jag tävlar och tränar på hackamore. Brana funkar bäst på detta och har väldigt känslig mun så min veterinär har dessutom bett mig att hålla mig till hackamore bara. Men det är alltid intressant att veta, nyfiken som jag är..

Det är några saker som alltid har stört mig dock.
  • Det faktum att man på avelsvisningar får rida på stång/häv/kedja med aachennosgrimma men det får man inte göra på tävling för det är grovt. Varför får man då rida med detta på avelsvisningar?!?! Tycker det borde förbjudas rakt av.
  • Att man får tävla Femgång, Tölt, Stilpass och flera speedpass heat på en och samma tävling när vi som har fyrgångare bara får tävla en fyrgång, en töltklass per tävling. Det är ju samma hårda tryck på passhästarna som oss fyrgångare.  Att vi tävlar 2 klasser per tävling men femgångare kan tävla 5 klasser per tävling är rent ut sagt orättvist
  • Bootsvikten är olika för avelsvisning och tävling. Tycker samma sak här.. Att man borde ha samma vikter rakt igenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar