måndag 29 april 2024

Förändring i ridstilen - belöning

 Jag har börjat försöka förändra min ridstil under vintern. Istället för negativ förstärkning, vilket innebär att jag "stör" hästen tills dess den gör rätt, så försöker jag ändra till positiv förstärkning. Jag tror det kallas så i alla fall. 

Det jag gör är alltså att berömma hästen när den gör rätt och ignorerar "felaktig" reaktion. 

T ex om jag vill att hästen ska flytta sig åt sidan:

  •  Förr tryckte jag hårdare och hårdare och kanske hjälpte till med spö tills dess hästen flyttade sig. När hästen väl flyttade sig så fortsatte jag med övningen men var inte lika tuff med skänklar/spö.

  • Nu försöker jag be om flytt milt och mjukt med sätet och när hästen gör rätt blir det beröm direkt, stanna och faktiskt, lite godis. 
Jag gör detta på båda hästarna jag rider, både Teo och träningshästen. Inte bara när jag rider utan faktiskt allt jag gör med dem. Och jag måste säga att det fungerar riktigt bra! Jag kanske inte är lika manisk med detta som vissa andra jag läser om men jag försöker ändra synsätt på min träning. 

Teo har t om börjar humma lite när jag berömmer för han vet att det kommer gotta. Och han känns mer positiv, gladare och vill jobba hårdare. Rätt häftigt ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar