onsdag 21 juni 2023

Värmen, solen, brända hagar, mängden gräs

 Vår hage ser numera ut som en gul/brun savann. En del av våra hästar går upp på ett grässtrå och en del av våra hästar börjar faktiskt gå ner i vikt. Inget av det är bra. 

Det är nu man får vara lite uppfinningsrik och komma på lösningar som känns vettiga för alla. T ex bygga små temporära hagar där det finns mycket gräs och låta de beta medan man sitter och passar dem. För de som är lite tjockare får man istället mota in dem i mindre utrymmen där det knappt finns ngt att äta. 

Pavo har skrivit att en genomsnittlig betestid på 5 timmar motsvarar ca 2-4kg grovfoder och SISU skriver att en häst betar ca 14-18 timmar per dag. Med det i bakhuvudet så kan man snabbt räkna ut att våra hästar äter ca 6-12kg grovfoder per dygn under sommaren, naturligtvis beroende på hur frodig hagen är. Våra hästar äter vintertid ca 6-8kg per dag och då behöver de foder för att hålla värmen också. När man räknar så här så inser man snabbt att hästarna äter mer än de behöver, så länge det finns bete. 

Men sedan är det då mängden motion hästen får också. Oftast (tycker i alla fall jag) rider man mindre på sommaren då man har massvis med annat roligt att göra som bada, semester, träffa familj och vänner osv. Jag har väl sagt att jag verkligen inte gillar sommaren?? Det här bevisar det ännu mer. Inte nog med myggor, bromsar, getingar, värmen, så ska det även vara denna oro för betet.. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar