tisdag 27 april 2021

Infektion, feber, migrän, träning, volt

 SÅ mycket det kan hända på bara några dagar. Efter torsdagens kylslag då hästarna frös så de skakade började Solfaris bekymmer. Han fick lite förhöjd temperatur och började svullna upp ordentligt i skapet och runt pungen. Jag noterade en humörsvängning också, han blev låg, lite apatisk. 

Jag har tempat honom morgon och kväll sedan kastreringen och han har konstant legat på 37,3. I fredags var det 38,0 på morgonen & 38,6 på kvällen. Jag tänkte att jag väntar till lördagen för att se hur han är och longerade honom rätt hårt på fredagskvällen. Ringde veterinären på lördagsmorgon för tempen var fortfarande på 38,6. Veterinären sa att jag skulle "ta det kallt för hon hade varit med om massa kastrationer och de brukade svullna... longera lite mer".. Vilket jag gjorde.. 

Plus att jag släppt ihop Teo och Solfari. Gick förvånansvärt enkelt. Teo brydde sig inte alls och Solfari var som sagt lite för apatisk. Lite "hej hej" och sen var det bra.


Jag och min stallkompis stod där i blåsten i hagen och hade tänkt väga hösilage men det var slut på hösilage hos oss och gårdens traktor var trasig. Så det blev att stå still i hagen i fruktansvärd kyla och blåst. Inte alls var vi hade planerat. Efter ca 4-5 timmar var vi nöjda med det vi såg och åkte hem för att värma oss och äta lite.

In med hästarna på eftermiddagen och ridning på volten, eller jag hade en liten tjej som fick rida Teo - hon blev väldigt lycklig och galopperade runt runt i ca 1 timme. Bästa underbara Teo, han är magisk.

Tempa Solfari, 38,6 fortfarande. Hmm??? 
Söndagsmorgonen hade jag migrän men upp till stallet och tempa, longera. 38,4. Lite bättre. Svullen som attan men jaja. Jag skulle ju ta det kallt sa veterinären.

Städdag i stallet var det också så jag och stallkompis tog till oss att städa vår sk."tork". Det är en lada där vi hänger blöta täcken och förvarar längs med väggarna våra saker. Vi sopade rent, organiserade det hela och märkte upp allas platser. Blev riktigt fint. Min migrän gick i taket så det blev akut hemgång.


För att sedan åka tillbaka på söndags eftermiddagen, ja jag hade fortfarande migrän men hästarna måste skötas. Ta in grabbarna och så tempa Solfari. 39,4!! Och riktigt svullen överallt!!
Näe, NU tvingade jag hit veterinären. Det var en annan än gårdagens veterinär (de är så trevliga på Rimbo distriks) och hon öppnade upp såren i pungen som hade slutit sig. Den ena sidan var ok men den andra.. URK!.. Det rann ut var och annat illaluktande äckel (vill påminna er läsare att jag hade migrän och är jättekänslig för lukter) men det var bara att svälja massa gånger och fortsätta assistera veterinären. Hon tog en tops och förde in hela topsen rakt upp i var/såräcklet för att göra en bakterieprov. Men jag riktigt kände hur Solfari tog en lättnades suck så fort hon öppnade varhärden, det måste ha spänt något otroligt. 
Han fick penicillin, metacam rakt in i blodet och så ordinerades han longering 2 ggr/dag hårt och penicillin i 4dgr. 


Och imorse (tisdag) hade han 37,6, var superpigg och glad igen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar