måndag 1 juni 2020

Mystur & Ridvolt

I lördags red jag en mystur med min stallkompis. Jättemysiga skogsrunder i skritt och bara en massa snack.. Ibland behövs sådant, att bara vara här och nu med hästar, skogen, kompisen. Underbart.

Söndagen var det mycket som hände! Mors dag, Mamma fyllde år och så ridning. Så jag började med att åka till föräldar för att där träffa syrran och hennes gubbe samt föräldrarna förstås. God mat, massa snack och sooool.. Sedan vidare till Börjes för att inhandla flugspray och så vidare till stallet.

Teo och jag var mer eller mindre ensamma i stallet så jag borstade, fixade, donade i stallet och så red vi en stund på ridvolten.

Vi övade bakdelsvändningar på liten fyrkant. Alltså man rider en lite mindre fyrkant på ridvolten och i varje hörn så gör man en kvarts bakdelsvändning. Det ska vara korrekta bakdelsvändningar där hästen flyttar framdelen runt inre bak med gott kliv både fram och bak och är lätt i handen. Hästen gör liksom en yttepytteliten volt runt inre bak men det ser mer ut som hästen står och trampar på stället. Hästen ska även vara ställd i rörelseriktningen och lite lätt böjd i kroppen. Bakdelsvändning är en samlande rörelse som inspirerar och motiverar hästen att lägga mer vikt på bakdelen.

  • Det är yttre skänkeln som är lite bakom sadelgjorden och hindrar hästens bakdel att falla ut från rörelsen.
  • Inre skänkeln ligger i normalläget och stoppar inre bak att kliva inåt samt reglerar hastigheten.
  • Inre tygeln ställer hästen lite inåt samt hjälper/leder framdelen steg för steg runt inre bak.
  • Yttertygeln är förhållande och ser till att hästen inte blir förböjd.
  • Båda tyglarna verkar mothållande (att energin stannar kvar under ryttaren och inte går framåt - för mkt)
  • Vikten på ryttaren skall vara med i rörelsen. Det händer rätt ofta att ryttare kompenserar med att luta utåt och försvårar övningen. 
Många ryttare tar fram yttre skänkel och för runt framdelen men eftersom det är en volt man rider, även om den är extremt liten, så ska yttre skänkel vara bakom sadelgjordsläget och inre skänkel i normalläge

Dessutom är det bra att låta varje steg ta sin tid!! Det känns ofta som många ekipage bara hafsar igenom rörelsen för att "bli klar" men då försvinner den samlande effekten. Tänk igenom varje steg, var petig både med dig själv och din hästs rörelser.

Jag noterade att Teo tyckte det var så mycket lättare med bakdelsvändning i höger varv och lite jobbigare i vänster varv, vilket stämmer rätt bra då jag tycker han är lite svagare i vänster bak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar